Japanska biskupska konferencija u pismu zamolila oboljele od Hansenove bolesti, gube (lepre), i njihove obitelji za oproštenje što u prošlosti nisu „na odgovarajući način osudili izoliranje i eliminaciju tih pacijenata“.

Zakon o prevenciji gube (lepre) u Japanu je ukinut tek 1996. godine te je odlučeno da je država odgovorna za odštetu pacijentima. Godine 2001. ta je odšteta i zajamčena. Kada je godine 2005. državni odjel za Hansenovu bolest objavio zaključno izvješće s konkretnim uvjetima i uzrocima štete te mjere za njihovu buduću prevenciju, biskupi nisu zamolili gubavce i njihove obitelji za oproštenje, obrazložili su u pismu isprike japanski biskupi.

„Danas izražavamo duboko žaljenje što nam je tako dugo trebalo da zamolimo za oproštenje“, istaknuli su japanski biskupi.

Godine 1943. razvijen je lijek pomoću kojega je Hansenova bolest postala lako izlječiva. Premda je još 1956. u Izjavi iz Rima o zaštiti oboljelih i njihovu ponovnom uključivanju u društvo zatraženo ukidanje svih diskriminirajućih zakona kao što je Zakon o prevenciji gube u Japanu, tamošnja se politika promijenila tek 2001. Dotad su gubavci doživotno bili izolirani, podsjećaju biskupi u pismu. Također priznaju da se nisu dovoljno zauzimali za prava pacijenata na odštetu i ponovno uključivanje u društvo te „nisu uvidjeli koliko je taj njihov propust povećao patnju“. Nisu podržali one čija su prava trebali štititi, ističu japanski biskupi i poručuju da „riječi nisu dovoljne da iskažu njihovo duboko žaljenje zbog toga“. Na kraju pisma obećaju da taj grijeh nikada više neće ponoviti nego će kao Kristovi sljedbenici cijeniti sve ljude i nikada više neće zanemariti zaštitu ljudskih prava, prenosi Vatican News.

IKA | Bitno.net