ON JE POBJEDNIK

Nekada je tražio da ga eutanaziraju, a danas je magistar psihologije koji će pomagati bolesnima

“Htio bih se dokazati kao psiholog, pomagati bolesnima i osobama koje su doživjele nesreću”

Foto: Gość, Facebook.

Janusz Świtaj, čovjek koji je 2007. postao poznat u Poljskoj jer je od suda tražio dopuštenje da ga eutanaziraju nakon što ga je prometna nesreća ostavila paraliziranog, ovih je dana postao magistar psihologije i tako ispunio svoj dugogodišnji san.

Naš je portal već pisao o dirljivoj priči o Januszu.

Kao 18-godišnjak, 1993. doživio je nesreću na motociklu nakon koje je ostao paraliziran, a da bi mogao disati priključen je na respirator. 14 godina kasnije podnio je zahtjev da ga eutanaziraju i tako započeo žestoku raspravu u poljskoj javnosti o “pravu na dostojanstvenu smrt”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev mu je odbijen, ali potaknuta napisima o njemu, u kontakt s Januszom stupila je Anna Dymna, poljska glumica koja vodi fundaciju “Unatoč svemu” koja se bavi pomaganjem invalidnim osobama.

Kako je kasnije sam rekao, taj mu je susret promijenio život. Dymna mu je pomogla nabaviti kolica s kojima se mogao konačno izvući iz kreveta i kretati. Također, ponudila mu je posao u svojoj fundaciji i Switaj ga je prihvatio, angažirajući se tako u pomoći invalidima i izlazeći iz depresije koja ga je mučila.

Prije šest godina započeo je školovanje na Šleskom sveučilištu u Katowicama, na studiju psihologije, a sada je magistrirao.

Obrona zaliczona na 5 ;)

Opublikowany przez Janusz Świtaj Wtorek, 11 czerwca 2019

“Htio bih se dokazati kao psiholog, pomagati bolesnima i osobama koje su doživjele nesreću”, rekao je Świtaj svojedobno u razgovoru za tjednik Gość Niedzielny:

“Nije slučajno što na kolicima imam nalijepljenog ‘smajlića’. Nosim ga kao poruku da osmijeh uvijek ima smisao”.

Čestitamo Januszu i molimo se za njegov rad u kojem će pomagati potrebitima.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Objavljeno: 13. lipnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi