J. K. Rowling, autorica popularnog serijala o Harryju Potteru, ponovno se našla na udaru dijela LGBT zajednice zbog svojih tweetova.

Njezin grijeh? Nije joj se svidjelo pisanje o “osobama koje menstruiraju”.

“‘Osobe koje menstruiraju.’ Sigurna sam da je nekada postajala riječ za njih. Može li mi netko pomoći?…”, napisala je Rowling u tweetu koji je skupio 68 tisuća reakcija podrške, ali i tisuće negativnih komentara.

Spisateljica se referirala na komentar koji je pod naslovom “Stvaranje ravnopravnijeg svijeta nakon koronavirusa za osobe koje menstruiraju” objavljen na medijskoj platformi Devex.

“Prema procjenama, 1,8 milijardi djevojaka, žena i rodno nebinarnih osoba menstruiraju, i to nije prestalo zbog pandemije”, piše, između ostalog, u tekstu koji progovara o rizicima i teškoćama s kojima se žene suočavaju tijekom karantene zbog koronavirusa.

Kako javlja New York Times, mnogi korisnici Twittera optužili su J. K. Rowling za “anti-transrodne” stavove.

Tako su iz LGBT organizacije GLAAD u tweetu napisali: “Tražite neko štivo za ljeto? Autor ‘Percyja Jacksona’, Rick Riordan, nije transfoban.”

Rowling je unatoč tome serijom tweetova nastavila braniti svoju poziciju. U jednom je tako napisala: “Ako spol nije stvaran, onda ne postoji istospolna privlačnost. Ako spol nije stvaran, briše se stvarnost koju žive žene diljem svijeta. Poznajem i volim trans-osobe, ali brisanje koncepta spola mnogima onemogućuje da smisleno raspravljaju o svojim životima. Nije mržnja govoriti istinu.”

Ovo nije prvi put da se poznata spisateljica našla u sukobu s nekim pripadnicima LGBT zajednice.

U prosincu 2019. godine pružila je potporu znanstvenici i feministkinji Mayji Forstater koja je dobila otkaz zato što je napisala da se “muškarci ne mogu pretvoriti u žene”.

“Odijevajte se kako god želite… ali udaljavati žene s radnog mjesta zbog tvrdnji da je spol stvaran?”, napisala je na J. K. Rowling u tweetu te dodala kako “stoji uz Mayju”.

Njezin je istup tada također izazvao burne reakcije u medijima i na društvenim mrežama.