Slavna engleska književnica koja se proslavila romanima o Harryju Potteru, J. K. Rowling, izazvala je burne reakcije u medijima i na društvenim mrežama pruživši potporu znanstvenici i feministkinji Mayji Forstater koja je dobila otkaz zato što je napisala da se “muškarci ne mogu pretvoriti u žene”.

Forstater je izgubila posao u Centru za globalni razvoj nakon optužbi da je na svom Twitteru širila transfobne sadržaje. Jedan od njezinih tweetova koji ju je stajao posla glasio je:

“Ono što me čudi je da se pametne osobe, koje cijenim, koje su apsolutno na strani znanosti i u ostalim se područjima zalažu za ljudska i ženska prava, povezuju kako bi izbjegle reći istinu da se muškarci ne mogu pretvoriti u žene (zato što bi to moglo povrijediti nečije osjećaje).”

Uz to, ‘kriva je’ i jer je napisala kako je “nesigurno i nepošteno da se transrodne žene natječu u ženskom sportu”, te zato što nije ispravno oslovljavala jednu osobu koja se smatra ‘nebinarnom’.

“Jednostavno sam zaboravila da ovaj muškarac zahtijeva da ga se oslovljava zamjenicom u množini ‘oni’… U stvarnosti, Murray je muškarac… Žene i djeca posebno ne bi trebali biti prisiljavani da lažu ili zamagljuju činjenice o nečijem spolu”, rekla je Forstater na sudu kojem se žalila pokušavajući dokazati kako je otpuštena nezakonito.

Ipak, to nije uvjerilo suca Jamesa Taylora koji je u svojoj presudi zaključio kako Forstater nije imala pravo zanemariti ili nijekati legalna prava transrodnih osoba te rekao kako su njezini tweetovi “u neskladu s ljudskim dostojanstvom i temeljnim pravima drugih ljudi”.

Dodao je kako Forstater nije uzela u obzir “ogromnu bol koja se može izazvati krivim oslovljavanjem osobe”, te utvrdio da, ako bi dobila slučaj, tada ni drugi poslodavci ne bi mogli dati otkaz zaposlenicima koji izražavaju slične stavove o LGBTQ+ pravima.

Komentirajući presudu za britanski Guardian, Forstater je rekla kako ovakva presuda “ukida ženska prava i prava na slobodu vjerovanja i govora” te potvrdila ranije izrečeno uvjerenje kako postoje samo dva spola. “Smatram… da je spol biološka činjenica, te da je nepromjenjiv. Postoje samo dva spola: muški i ženski. Muškarci i dječaci imaju muški spol. Žene i djevojčice imaju ženski spol. Nemoguće je promijeniti spol”, rekla je dodavši kako su to sve donedavno bile činjenice koje su gotovo svi razumjeli.

Slučaj bi vjerojatno prošao bez puno pažnje da podršku Mayji Forstater nije pružila J. K. Rowling koja je na svom Twitteru napisala: “Odijevajte se kako god želite… ali udaljavati žene s radnog mjesta zbog tvrdnji da je spol stvaran?”, te dodala kako “stoji uz Mayju”.

Iako je do trenutka pisanja ovog teksta Rowling dobila oko 143 tisuća reakcija podrške, mnogi komentari na njezin račun su bili negativni što potvrđuje činjenica da je jedna od najkorištenijih oznaka na Twitteru jučer postala ‘TERF’ (trans-exclusionary radical feminist) koja u prijevodu znači ‘radikalna feministkinja koja isključuje transrodne osobe’.

Uz brojne manje ili više agresivne istupe pojedinačnih ‘tviteraša’ oglasio se i Human Rights Campaign, najveća zagovaračka organizacija za prava LGBT osoba u Americi. Na svom su profilu napisali: “Trans žene su žene. Trans muškarci su muškarci. Nebinarni ljudi su nebinarni ljudi. CC: J. K. Rowling.”

Ivo Džeba | Bitno.net