Oko tristo izraelskih znanstvenika javno je izrazilo podršku kršćanskim zajednicama u zemlji koje su u posljednje vrijeme izložene sve češćim neprijateljstvima i napadima, objavila je u ponedjeljak 20. veljače KNA.

Znanstvenici koji se bave vjerskim i društvenim znanostima na izraelskim sveučilištima i visokim školama otvorenim su pismom stali u obranu kršćana i njihovih institucija u svojoj zemlji. „Tražimo da vlasti hitno i odlučno poduzmu korake protiv odgovornih za ta kaznena djela i da pripadnike svih vjera zaštite od mržnje, bezobzirnosti i nasilja“, piše u otvorenom pismu koje kruži među kršćanima u Izraelu, izvijestila je KNA.

Potpisnici pisma ukazuju na poštovanje duge tradicije koja kršćane veže uz Svetu zemlju kao i na bogato kršćansko naslijeđe. „Važna nam je dugogodišnja neprekidna nazočnost kršćana u Jeruzalemu i drugdje“, navodi se u pismu napisanom na osam jezika.

Potpisnici su predavači s brojnih sveučilišta, visokih škola i drugih znanstvenih ustanova, između ostaloga iz Izraelskog muzeja u Jeruzalemu te sveučilišta u Tel Avivu, Jeruzalemu, Bar-Ilanu i Haifi. Među potpisnicima je i povjesničarka Yisca Harani, dobitnica nagrade za međuvjerski dijalog „Mount Zion Award“, objavila je u ponedjeljak 20. veljače KNA.