Jedan od najvećih problema brojnih razvijenih zemalja u stoljeću u kojem živimo jest usamljenost. I dok su se u Engleskoj protiv tog problema odlučili boriti osnivanjem Ministarstva za usamljenost, u Japanu su uvidjeli mogućnost zarade te je tako nastala industrija iznajmljivanja obitelji.

Usluge iznajmljivanja obitelji klijentima pružaju glumce koji igraju ulogu članova obitelji, prijatelja ili suradnika. Najčešće ih se unajmljuje za društvene događaje poput vjenčanja, ali pojedinci se ovim uslugama koriste i na tjednoj ili čak dnevnoj razini.

Britanska televizijska kuća BBC nedavno je snimila dokumentarac o radu tvrtke Family Romance (obiteljska romantika) koja, prema riječima njezina osnivača Ishiija Yuichija, trenutno radi s oko 2000 glumaca.

Yuichi objašnjava da sami klijenti biraju glumce sukladno svojim potrebama, nakon čega se glumci uvježbavaju kako bi bolje odgovarali ulozi koju im je klijent namijenio. Poslovi su ponekad vrlo jednostavni, poput pojavljivanja na određenom društvenom događaju, ali ponekad mogu biti i znatno zahtjevniji, poput glumljenja oca, majke, supružnika i slično.

BBC-jev video prikazuje jednog klijenta koji redovito iznajmljuje dvije ženske osobe kako bi glumile njegovu ženu i kćer. Neimenovani Japanac ispričao je kao su ga nakon pogibije supruge napustila njegova djeca zbog načina na koji se odnosio prema njihovoj majci dok je bila bolesna. Budući da mu je samoća teško padala, klijent se odlučio unajmiti fiktivnu ženu i kćer kako bi poboljšao kvalitetu života.

Izvana razgovori klijenta i glumica izgledaju kao skladna obiteljska idila, a glumice objašnjavaju kako „svoje srce, svoje emocije, svoje ponašanje“ u potpunosti prilagođavaju kako bi postali „klijentova idealna osoba“. Ipak, unatoč lijepoj fasadi, sve završava nakon što plaćeno vrijeme glume prođe i svatko od njih nastavlja svoj zasebni život.

Pred kraj videa, govoreći o poslu koji vodi, Yuichi objašnjava: „Razmišljajući o tome na jednostavna način, riječ koja bi mogla opisati to što radimo je ‘laž’, ali vjerujem da postoje ‘bijele’ laži, oprostive laži koje se koriste kako bi se spasilo drugu osobu.“

Iako je u Japanu problem usamljenosti doveden do ekstrema, riječ je o fenomenu koji može zadesiti ljude u bilo kojem dijelu svijeta, pa i one koji su praktični vjernici. Molitva je svakako jedan od najučinkovitijih načina posvješćivanja da vjernik nikada nije usamljen, no ponekad se trebamo i preispitati i vidjeti što možemo učiniti kako bismo bili otvoreniji odnosu prema drugima i Bogu. Zanimljiv tekst o toj temi možete pročitati ovdje.

Ivo Džeba | Bitno.net