Da hodočašće može biti iznimno opasno, pogotovo dugo kao što je Put sv. Jakova, shvatile su dvije osobe iz Velike Britanije koje su 5 dana provele lutajući pokrajinom Navarra, nakon što su skrenule s glavnog puta prema Santiagu de Composteli.

Kako javlja britanski Catholic Herald, dva hodočasnika išli su poznatom, 800 kilometara dugom rutom od Saint-Jean-Pied-de-Porta u Francuskoj do Roncesvallesa u Španjolskoj, izgubivši se nakon što su prošli tek mali dio puta.

Prema dostupnim iskazima britanski državljani lutali su pokrajinom Navarra, pritom ostavši bez hrane i vode. Uskoro su vodu počeli piti iz jaraka i korita za životinje kako bi preživjeli. Tek nakon 5 dana odlučili su zvati spasioce koji su ih pronašli nakon što su iz helikoptera koji pripada službi za spašavanje na zemlji primjetili veliki križ napravljen od odjeće. U blizini križa nalazilo se i dvoje britanskih državljana.

Prema pripćenju koje je izdala lokalna pokrajinska vlada, hodočasnici su bili “umorni, dehidrirani i gladni”.

“S obzirom da je područje bilo prestrmo za slijetanje helikoptera, vatrogasci su se spustili kako bi provjerili stanje u kojem su se hodočasnici nalazili. Nakon što su im donijeli vodu i ustvrdili da nisu u kritičnom stanju, odlučili su ne riskirati sa zračnim spašavnjem, već su zabilježili koordinadte te zatražili od hodočasnika da ostanu na mjestu dok ne dođe vozilo”, rekli su iz lokalne vlade.

Britanski Ured za vanjske poslove potvrdio je kako su oba britanska državljanina spašena i u dobrom stanju.

Robin Mellows, iskusni hodočasnik i planinar, izjavio je za Catholic Herald kako se zapravo “prilično teško izgubiti” na tom dijelu puta.

“Cijeli put je dobro markiran. Ako više od pola sata niste prošli pokraj nekog znaka samo se trebate vratiti putem kojim ste došli” zaključio je.

Svake godine deseci tisuće hodočasnika putuje pješke prema Santiago de Composteli gdje se nalazi veliko Svetište sv. Jakova, jednog od Dvanaest apostola.

Tino Krvavica, Catholic Herald | Bitno.net