Margaret Karram iz Svete Zemlje izabrana je 31. siječnja za predsjednicu Fokolara s više od dvije trećine glasova sudionika Generalne skupštine s pravom glasa, koju čini 359 predstavnika iz cijeloga svijeta, objavio je Ured za komunikaciju Pokreta fokolara. Ona će naslijediti utemeljiteljicu Chiaru Lubich i Mariju Voce koja je na toj dužnosti ostala 12 godina (dva mandata).

Margaret Karram ima 58 godina, Arapkinja je, kršćanka i katolkinja, rođena u Haifi 1962. Diplomirala je judaizam na Židovskom sveučilištu u Los Angelesu (SAD). Obavljala je razne odgovorne dužnosti u Pokretu fokolara, u Los Angelesu i Jeruzalemu. Također je surađivala u raznim komisijama i organizacijama za promicanje dijaloga između tri monoteističke religije, poput Biskupskog povjerenstva za međureligijski dijalog, u Skupštini katolika Svete zemlje i organizaciji ICCI (Međureligijsko koordinacijsko vijeće u Izraelu). Radila je 14 godina u generalnom konzulatu Italije u Jeruzalemu.

Od 2014. godine nalazi se u Međunarodnom centru Pokreta fokolara kao savjetnica za Italiju i Albaniju i suodgovorna za dijalog između crkvenih pokreta i novih katoličkih zajednica.

Govori arapski, hebrejski, talijanski i engleski jezik. Godine 2013. dobila je nagradu „Mount Sion” (Gora Sion) za pomirenje, dodijeljenu joj zajedno sa židovskom znanstvenicom i istražiteljicom Yiscom Harani, za njezinu zauzetost u razvoju dijaloga između različitih kultura i religija.

Godine 2016. primila je međunarodnu nagradu sv. Rita za poticanje dijaloga između kršćana, Židova, muslimana, Izraelaca i Palestinaca, polazeći od svakodnevnog života.

Izbori su održani 31. siječnja 2021., ali je njezino imenovanje stupilo na snagu 1. veljače, nakon što ga je potvrdilo Papinsko vijeće za laike, obitelj i život, kako to propisuje Opći statut Pokreta fokolara. U dokumentu je izražena želja da nova predsjednica ispuni svoju zadaću “u vjernosti, duhu služenja i s osjećajem crkvenosti, na dobro članova Djela i sveopće Crkve”.

Zadaci predsjednice Pokreta fokolara

Na temelju Općega statuta Pokreta, predsjednica se bira između fokolarina (posvećenih, s doživotnim zavjetima) i uvijek će biti žena. Ona je – stoji u Statutu – „znak jedinstva Pokreta“. To znači da predstavlja veliku vjersku, kulturnu, socijalnu i zemljopisnu raznolikost svih onih koji pripadaju duhovnosti Fokolara u 182 zemlje u kojima je Pokret prisutan i prepoznaju se u poruci bratstva koju je utemeljiteljica Chiara Lubich uzela iz evanđelja: “Oče, da svi budu jedno”. (Iv 17, 20-26)

Mnogo obveza i izazova čeka Margaret Karram u narednim godinama: upravljanje i usmjeravanje Pokreta svjetskih dimenzija kakav je Pokret fokolara, duboko uronjenog u lokalnu i globalnu stvarnost i izazove čovječanstva, počevši od ovog vremena pandemije. Statuti također ukazuju na „stil“ koji mora označavati rad predsjednice: „Njezina je dužnost prije svega predsjedati u ljubavi, jer mora biti prva koja ljubi, tj. služi svojoj braći, svjesna Isusovih riječi: ‘(…) tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga.’ (Mk 10,44).“

Zato je primarni zadatak predsjednice da bude graditeljica mostova i glasnogovornica središnje poruke duhovnosti Fokolara, spremna je prakticirati i širiti – kako čitamo u nastavku – i pod cijenu vlastitog života.