U pismu je o stanju na potresom pogođenom području i izazovima s kojima su njegovi stanovnici suočavaju napisao:

“Potrebe ljudi pogođenih potresom iz dana u dan sve su veće. Rat i potres uhvatili su Sirijce u smrtni zagrljaj, ali nas smrt ne plaši. Živimo čekajući uskrsnuće kako bismo ponovno mogli normalno živjeti i nadati se. Iako su mnoge naše crkve stradale, dostojno smo proslavili Uskrs Gospodinov.

Unatoč potresima, makar i manjeg intenziteta, naš život traje. Dobro znamo da su mnoge obitelji izgubile sve i gledale kako njihovi najmiliji umiru. To je bila prava agonija. Kalvarija u Siriji nosi ime siromaštva i gladi. Cijene su porasle, nema kruha, goriva, opskrba strujom je ograničena, nema vode. Naša agonija je agonija lica naših mladih studenata, koji sve više razmišljaju o emigriranju jer ovdje u Siriji ne vide budućnost. Naša kalvarija je vidjeti sve manje vjenčanja i manje krštenja. To su krvareće rane naše zemlje. Pokušavamo kao Crkve, katolička, pravoslavna i protestantska, stati na kraj ovoj situaciji. Katolička i Pravoslavna Crkva nastoje na sve  načine ljudima predočiti važnost njihove prisutnosti i postojanja u svojoj zemlji. Omogućavanje mira i spokoja je imperativ.

Istini za volju, paradoksalno je da je potres izazvao promjenu u odnosima raznih zemalja prema Siriji. Vidimo male pomake za koje se nadamo da će biti znak budućih pregovora i poboljšanja naših životnih uvjeta. Danas je naš život i postojanje na Bliskom istoku izazov, uz strah od gubitka svega. Ali u isto smo vrijeme ispunjeni nadom da nas naš Gospodin Isus Krist neće ostaviti, i uvjereni da traži od nas da ostanemo snažni u našem društvu kako bismo svjedočili njegovu ljubav. Mi smo djeca svetih mučenika koji su svoju krv prolili za nas kršćane.

Zahvaljujemo stoga i prijateljima i dobročiniteljima u Hrvatskoj, koji nam posredovanjem Hrvatskog Caritasa pružaju materijalnu pomoć, koja nam je nužna. Iako smo geografski daleko, osjećamo vašu blizinu. Preporučamo se i dalje; molite za nas da ne malakšemo. Mi molimo za vas!”

U zasebnu zahvalnom izvješću apostolski upravitelj Latinskoga apostolskog vikarijata Alepa  Raimondo Girgis potvrdio je primitak novčane pomoći i predočio kako je primljenih 200.000 dolara raspoređeno na područjima Alepa, Lattakije i Idleba.

Pomoć stradalnicima u nedavnom potresu može se uputiti:

  • uplatom na žiro-račun HC-a: IBAN: HR0723400091511220139, poziv na broj 2-23
  • pozivom na donacijski telefon: 0609010 (0,83 eura / 6,25 kuna po pozivu; PDV uključen).