Nakon što je jučer iz Vatikana stigla izjava u kojoj je naglašeno kako Sinodalni put u Njemačkoj ne može samostalno proglašavati nove doktrine, čelnici ovoga procesa u Njemačkoj izrazili su “zaprepaštenje” načinom komunikacije Svete Stolice, posebno se osvrnuvši na činjenicu da vatikanski tekst nitko nije potpisao vlastitim imenom.

U odgovoru kojeg su zajednički potpisali predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing i predsjednica Središnjeg vijeća njemačkih katolika (ZdK) Irme Stetter-Karp istaknuto je kako je uobičajena komunikacija sa Svetom Stolicom propisana statutima Sinodlanog puta te da nuncij Eterović na njemu sudjeluje kao promatrač.

Još od 2019. Sinodalno vijeće “je nastojalo uspostaviti izravne načine komuniciranja s rimskim tijelima” napisali su Bätzing i Stetter-Karp istaknuvši kako je izravna komunikacija “pravi način” za bilo kakva pojašnjenja.

“Nažalost, Sinodalno vijeće do danas nijednom nije pozvano na raspravu. S iritacijom žalimo što se ova izravna komunikacija još nije dogodila”, stoji u izjavi.

Uz to, naglasili su kako nijedna odluka donesena u sklopu Sinodalnog puta “neće imati pravni učinak sama po sebi.”

“Ovlast biskupske konferencije i pojedinih dijecezanskih biskupa da izdaju pravne norme i vrše svoje učiteljstvo unutar svojih područja nadležnosti ostaje netaknuta rezolucijama”, ističu Bätzing i Stetter-Karp.

U izjavi su naveli i i kako članovi Sinodalnog puta “neće slijediti ‘poseban njemački put'”, međutim, napominju da je njihova dužnost “jasno reći gdje smatramo da su potrebne promjene”. Pritom naglašavaju kako osjećaju da su “problemi i pitanja” kojima se bave u Njemačkoj “slični diljem svijeta”.

U izjavi su potvrđeni i planovi za sudjelovanje na Papinoj Sinodi o sinodalnosti kao i namjera za doprinošenje tom procesu “iskustvima i rezultatima stečenim na Sinodalnom putu”.

“Uvijek smo isticali da kroz svoj rad želimo aktivno oblikovati ovaj proces, zato što smo uvjereni da to vodi do ‘međusobnog obogaćivanja'”, ističe se u izjavi te dodaje da će sinoda u Rimu 2023. biti mjesto za raspravu o zabrinutostima iz Vatikana.