Papa Franjo donio je odluku o podjeli nadbiskupije Mexico Cityja, dosad najveće dijeceze na svijetu koja je brojila oko 8,8 milijuna vjernika i iz koje su naputkom iz Vatikana izdvojene tri nove biskupije.

Tri nove biskupije su Azcapotzalco, Iztapalapa i Xochimilco, četvrti Mexico Cityja. One će zajedno s nadbiskupijom tvoriti metropoliju Mexico, a četiri dijeceze koje su dosad bile dijelom te metropolije -Atlacomulco, Tenancingo, Cuernavaca i Toluca – formirat će novu metropoliju sa sjedištem u Toluci.

Kako je objasnio nadbiskup Mexica kardinal Carlos Aguiar Retes, cilj promjene jest stvaranje mogućnosti intenzivnijeg kontakta biskupa s njihovim vjernicima. O promjeni crkvene strukture se već dulje vrijeme raspravlja, skoro 30 godina, a sada je kardinal koji je biskupiju preuzeo prošle godine ubrzao proces donošenja odluke u Vatikanu.

Podjelom nadbiskupije Mexico, najveća dijeceza na svijetu postala je ona sa sjedištem u Kinshasi, glavnom gradu DR Konga (7 milijuna vjernika), Mexico je sada na drugom mjestu s 5, 2 milijuna, a na trećem su dijeceze u Sao Paulu i Milanu (oko 4 milijuna vjernika).

Bitno.net