Pred talijanskom nogometnom reprezentacijom večeras je važan polufinalni dvoboj Europskog nogometnog prvenstva protiv Španjolske. Njihov trener Roberto Mancini je od momčadi koja se nije uspjela niti plasirati na posljednje Svjetsko nogometno prvenstvo učinio moćan stroj s rekordne 32 uzastopne utakmice bez poraza, a nama je zanimljiv jer duhovnu snagu kao vjernik katolik crpi u Međugorju.

Slobodna Dalmacija objavila je razgovor s Mancinijevim prijateljem Ivicom Šurjakom koji je kazao kako Talijan mnogo puta posjetio međugorsko svetište, povremeno i bez privlačenja ikakve pažnje.

“Mancini je samozatajan, skriva svoj privatni život, što je i logično, ali recimo uvijek mi priča o Međugorju i kako tu pronalazi dodatnu snagu”, ispričao je Šurjak koji se, kako kaže, s Mancinijem upoznao na jednoj humanitarnoj utakmici i otada održava prijateljski odnos.

Godine 2012. Šurjak mu je pravio društvo u međugorskom svetištu kada se talijanski izbornik došao pomoliti za bolesnog oca, “ali i da zahvali što je njegov tada Manchester City postao prvak Engleske i to nakon 44 godine”.

“Nesumnjivo je u Međugorju bio i prije i kasnije. Poznam ga kao nadasve plemenitu osobu”, dodao je slavni hrvatski nogometaš.

Otkrio je i kako je Mancini dao mnogo novaca za humanitarne projekte u Međugorju kao i za pomoć beskućnicima.

“Možda Roberto ovo ne bi ni htio da se zna, ali zašto ne, nije tajna, naime mnogo je novca dao za pomoć beskućnicima i u humanitarne zaklade u Međugorju. Više da vam ga oslikam kao osobu nego što bih ja sad odao neke njegove tajne”, kazao je Šurjak.

Čini se da ako Italija ovog tjedna osvoji Europsko nogometno prvenstvo Mancinjia možemo ponovno očekivati u Međugorju, ali zašto ne i nakon poraza. Vjera ne ovisi o svjetovnim uspjesima.