U noći na rođendan župnika Maurizia Patriciella 12. ožujka eksplodirala je bomba postavljena na ulazu u prostore Župe sv. Pavla apostola u Caivanu nedaleko Napulja, prenosi Vatican News.

Počinitelji su još uvijek nepoznati a policijska istraga u tijeku, javila je postaja RaiNews. Župnik Patriciello poznat je kao borac protiv zagađivanja okoliša, organiziranoga kriminala i trgovine drogom. U župi je još prije mnogo godina osnovana građanska inicijativa protiv mjesne mafije, Camorre, pa ova bomba nije prvi put da se prijeti župniku.

Više je političara župniku Patriciellu izrazilo solidarnost – napuljski gradonačelnik Gaetano Manfredi, predsjednik Pokreta pet zvijezda i nekadašnji premijer Giuseppe Conte, kao i predsjednik Zastupničkoga doma Roberto Fico koji je izjavio da mjesne vlasti moraju osigurati zaštitu svećeniku i njegovoj inicijativi. Slične prijetnje nedavno su upućene i policijskom zapovjedniku u susjedstvu.

Regija sjeveroistočno od Napulja poznata je kao sjedište Camorre, koja se bavi trgovinom droge, lihvarstvom i ilegalnim odlaganjem otpada koje je nanijelo značajne ekološke štete.