Isus je znao kako kuhati i pripravljao je objede kako bi nahranio svoje učenike, tvrdi talijanski teolog o. Giovanni Cesare Pagazzi u svojoj novoj knjizi.

“Kuhinja Uskrsloga” ime je knjige koja će biti objavljena idući mjesec, ali čiji su fragmenti već sada objavljeni. Učinio je to mjesečnik Rivista del Clero Italiano i tako upoznao javnost s glavnim tezama knjige doktora teologije i profesora na Teološkom institutu u Milanu, a to je prenio engleski The Catholic Herald.

Za oca Pagazzija naziv Dobri Pastir (“buon pastore” na talijanskom) ima dvostruko značenje. Riječ “pasto” na talijanskom znači i hrana. Uloga pastira nije samo da čuva na stado i pazi da ne zaluta, nego i da mu osigura hranu.

“Pažljivo čitanje Evanđelja ne otkriva nam samo Isusovu ljubav prema druženju uz hranu nego i njegovo izvrsno poznavanje priprave i produkcije hrane. Znao je, primjerice, omjer kvasca i brašna potreban za pripravu kruha, što je pokazao u Mt, 13, 33.”, piše Pagazzi i dodaje kako je “Isus poznavao hranjive vrijednosti ribe i kruha, ali i to kako čovjek treba uživati u hrani”.

“Ne znamo na koji način je Isus pripravljao ribu za svoje učenike, ali sigurno je to radio”, dodaje teolog i podsjeća na prizor iz Evanđelja kada Uskrsli sprema učenicima doručak na obali Tiberijskog jezera, što je opisano u Iv 21,12.

“Kuhati predmnijeva poštovanje i brigu za goste za stolom. Isusovi gosti razumijevali su kako im je obred koji je On pripravio predokus budućnosti koju Bog priprema za njih. Isusova naklonost kuhanju i objedovanju pokazuje da on vidi ono što je dobro u svim stvarima, uključujući i one koji prate život čovjeka od samog početka – a to su glad i hrana”, piše o. Paggazi i podsjeća na niz mjesta u Evanđelju gdje se govori o objedovanju i hrani.

G. An. | Bitno.net