Većina, i to uvjerljiva, nizozemskih pedijatara smatra kako država treba legalizirati eutanaziju za djecu od 1. do 12. godine starosti, pokazalo je jedno istraživanje.

Ova poražavajuća, tragična statistika rezultat je ankete sprovedene među nizozemskim pedijatrima u tri sveučilišne bolnice. Istraživanje je pokazalo kako čak 84 posto njih smatra kako treba dopustiti eutanaziju djece u tom razdoblju.

U ovome trenutku, Nizozemska to zabranjuje. Ono što dopušta jest eutanazija beba ispod 1. godine života na zahtjev roditelja i one preko 12. uz zahtjev djeteta i suglasnost roditelja.

Ali, nizozemski liječnici smatraju da to nije dovoljno i sada su se očitovali o ovom pitanju, a anketa je došla do donjeg doma nizozemskog parlamenta. Navodno, od 5 do 10 bolesne djece te dobi mogli bi biti eutanazirani svake godine, tvrde predviđanja.

Iako anketa nije previše reprezentativna jer je u njoj sudjelovao manji broj pedijatara, njih 38 koji su u zadnjih nekoliko godina bili u situaciji liječenja djece koja su bolovala od neizlječivih bolesti, čini se kako će njezini rezultati biti iskorišteni kao argument u raspravi o mogućoj legalizaciji eutanazije za svu djecu.

Jedan od anketiranih pedijatara po imenu Eduard Verhagen stao je i imenom i prezimenom iza zahtjeva za eutanaziju (anketa je bila anonimna).

“U slučajevima teško bolesne djece, koji umiru u velikim bolovima i to traje tjednima, veliki broj roditelja i liječnika ima potrebu skratiti taj proces“, rekao je.

Eutanazija u Nizozemskoj, dakle, izmiče svim mogućim moralnim ograničenjima i sada će se, kako se čini, uvesti i eutanazija za tu dob gdje ne može biti govora o svjesnom i jasnom prihvaćanju smrti jer je riječ o djeci koja ne mogu donijeti takvu odluku. Nije dakle riječ o eutanaziji kako je ona bila shvaćana u pravnom smislu dosad nego o ubojstvu, i to „iz milosrđa“.

Kako su primijetili pojedini analitičari, ovakve informacije pokazuju kako se stubokom mijenja liječnička etika te kako usmrćivanje pacijenta postaje raširen i prihvaćen način „liječenja“.

Goran Andrijanić | Bitno.net