NEMA MIRA ZA KRŠĆANE NA BLISKOM ISTOKU

Islamska država preuzela odgovornost za dva ubijena katolička svećenika u Siriji

Pripadnici Armenske katoličke Crkve ubijeni su u Siriji

Foto: Shutterstock

Islamska država preuzela je odgovornost za ubojstva dva svećenika Armenske katoličke Crkve na istoku Sirije.

Članovi islamističke organizacije potvrdili su preko svojih kanala na komunikacijskoj aplikaciji Telegram da su ubili “dva kršćanska svećenika” u selu al-Ziru, u provinciji Deir ez-Zor, javlja kurdski Rudaw.

Rani izvori govorili su o jednom svećeniku, Hovsepu Bidoyanu, te njegovu ocu koji su nastradali u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No francuski katolički list La Croix objavio je kako je Bidoyanov otac, Joseph Hanna Ibrahim, također svećenik Armenske katoličke Crkve. Obojica su služila u gradu Qamishliju koji se nalazi na sirijsko-turskoj granici.

La Croix također tvrdi da je Joseph Hanna Ibrahim umro na mjestu dok je njegov sin, vlč. Hovsep Bidoyan preminuo u vozilu hitne pomoći. S njima se nalazio i đakon koji je uspio pobjeći s lakšim ozljedama.

Prema informacijama, trojica muškaraca krenula su na put kako bi nadgledali obnovu jedne crkve. Pritom su naišli na barikade na cesti gdje su ih presreli naoružani muškarci na motorima.

Armenska katolička Crkva jedna je od 23 autonomne istočne Crkve koje priznaju papu za vrhovnog poglavara te je u jedinstvu s Rimom.

Većina istočnih katoličkih Crkvi omogućuje ređenje oženjenih muškaraca.

Tino Krvavica | Bitno.net

Objavljeno: 12. studenoga 2019.
  1. Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi