Egipatski vojni sud osudio je na smrt sedamnaestoricu terorista odgovornih za napade na koptske crkve u Egiptu tijekom 2016. i 2017. godine, a u kojima su poginuli desetci koptskih kršćana. Kako prenosi državna agencija Mena, osim smrtnih kazni vojni je sud na doživotni zatvor ili zatvorsku kaznu od 10 do 15 godina osudio još devetnaest terorista.

Svi osuđenici pripadali su tzv. Islamskoj državi, a dokazana im je umiješanost u napade na crkvu sv. Petra u Kairu kada je život izgubilo 29 koptskih kršćana, te na crkve u Tanti i Aleksandriji u kojima je stradalo 45 osoba.

Odlukom egipatskog ministra pravosuđa Nabila Sadeqa, suđenje je umjesto civilnom, povjereno vojnom sudu što je izazvalo brojne kritike nevladinih organizacija za ljudska prava. Kako prenosi Asia News, predstavnici Amnesty Internationala izrazili su zgražanje nad “stravičnim zločinima”, ali i svoje neslaganje sa smrtnim kaznama kao rezultatom “nepravednog vojnog suđenja”.

Koptski kršćani čine 10% egipatskog stanovništva, a posljednjih godina mnogi od njih suočeni su s napadima islamista, osobito u manjim sredinama. Val nasilja nad Koptima traje od 2013. godine, a koptski se kršćani već dugo žale na diskriminaciju u većinski muslimanskoj zemlji, ističući da ih vlasti često nisu uspjele zaštititi od sektaških napada.

Ovaj križni put koji proživljava kršćanska zajednica u Egiptu urodio je neočekivanim plodom. Prema riječima aleksandrijskog patrijarha i primasa Koptske katoličke Crkve Ibrahima Izaka Sidraka, posljednji teroristički napadi na Kopte doveli su do brojnih obraćenja.

“Ne želim se hvaliti, ali nakon tih napada veliki se broj ljudi obratio na kršćanstvo. Vjerojatno je riječ o osobama koje su razmišljale o smislu života i vjere, te su nakon napada odlučile postati kršćanima. To pokazuje kako egipatski Kopti nisu samo žrtve napada, već i oruđe kršćanskog naviještanja “, kazao je patrijarh Sidrak tijekom konferencije koju je prošle godine u Rimu organizirao talijanski ogranak papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji.

Unatoč plodovima, njegova je želja da se krvoproliće u Egiptu zaustavi, a kao jedino rješenje vidi promjenu mentaliteta. Nažalost, teroristima je poznato kako u Egiptu i dalje živi najbrojnija kršćanska zajednica na Bliskom istoku, te kako je destabilizaciju i unošenje kaosa na tome području najlakše izazvati napadima na kršćane.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net