Irski premijer Leo Varadkar uoči posjeta Svetog Oca Irskoj, povodom Svjetskog dana obitelji, najavio je da će reći papi Franji kako su obitelji kojima su na čelu istospolni partneri jednake tradicionalnim obiteljima.

Varadkar je rekao kako će izraziti “naš pogled, kao društva i kao vlade, da obitelji dolaze u brojnim različitim oblicima te da ti oblici uključuju obitelji koje vode istospolni parovi”.

Uz to, istaknuo je da će, ako mu se ukaže prilika, “izraziti stvarnu zabrinutost koju Irci imaju u pogledu nasljeđa iz prošlosti o temama kao što su uključenost Crkve u ‘Magdalenine praonice’, domove za majke i djecu, te seksualno i fizičko zlostavljanje”.

Varadkar, međutim, nije jedini predstavnik irske vlade koji planira ‘savjetovati’ Papu. Ministrica za djecu i mlade, Katherine Alexandra Zappone, ranije je rekla kako će Papi reći da je u krivu kada kaže da samo heteroseksualni parovi mogu zasnovati prave obitelji, dok je ministrica kulture, Josepha Madigan, izjavila kako će predložiti Papi da ukine svećenički celibat i omogući ređenje žena kao rješenje za manjak svećeničkih poziva.

Ovome se nizu pridružio i ministar zdravstva Simon Harris koji, iako zasad nije najavio konzultiranje pape Franje za vrijeme njegova posjeta, predlaže da Crkva prestane s naučavanjem spolnog morala.

Dogodilo se to nakon što je Irish times prenio govor biskupa Kevina Dorana održanog na konferenciji povodom 50. obljetnice enciklike Humanae Vitae. Biskup Doran je tom prilikom pozvao na vraćanje principima izloženim u najpoznatijoj enciklici pape Pavla VI., na što je ministar Harris reagirao preko svog Twitter profila.

“Molim vas, prestanite s time! Povećanje dostupnosti i raspoloživosti kontracepcije jest i ostat će politika javnog zdravstva. Religija igra važnu ulogu za mnoge na osobnoj razini – ali više neće odlučivati o politikama vezanim sa zdravstvenim i socijalnim politikama u našoj zemlji”, napisao je irski ministar zdravstva.

Ivo Džeba | Bitno.net