Irski su biskupi izrazili odlučno protivljenje ukinuću osmoga ustavnog amandmana (članak 40.3.3), uvedenoga 1983. godine, koji izjednačuje život žene i djeteta koje se ima roditi. Za njegovo se ukinuće posebno zauzimaju udruge koje podupiru pobačaj u toj zemlji, stoga je Vlada u Dublinu odlučila podvrgnuti to pitanje Udruzi građana, savjetodavnom tijelu ustanovljenom ove godine, sa zadaćom da daje mišljenja o posebnim temama koje valja razmotriti u Parlamentu.

Zbog toga je Irska biskupska konferencija pripremila promemoriju, koju je predala spomenutoj udruzi, a u kojoj iznosi razloge zbog kojih se ne slaže s ukinućem amandmana. Osim što se potvrđuje načelo svetosti ljudskoga života od njegova začeća do naravne smrti, i teške izopačenosti pobačaja u – kako je istaknuto – svim prilikama, u tom se dokumentu, naslovljenom „Dva života, jedna ljubav“, ističe također da ustavni amandman odobrava pravednu ujednačenost pravâ – majčinih i djeteta koje se ima roditi, a koje je, u svim razdobljima razvoja i sa svih vidika, u potpunosti osoba.

Irski su biskupi, među ostalim, podsjetili da je pravo na život temeljno ljudsko pravo i, za razliku od građanskih prava, ne odobrava ga društvo, nego ono može jedino biti priznato poretkom. Jedina bi svrha ukinuća spomenutoga članka stoga bila oduzimanje toga prava nekim kategorijama djece koja se imaju roditi – istaknuto je u dokumentu. Ali, to znači također da se radikalno mijenja načelo, koje vrijedi za svako dijete koje se ima roditi, i zapravo za sve nas, da je pravo na život temeljno ljudsko pravo.

Biskupi su izrazili zabrinutost i zbog izražavanja rabljenoga u javnoj raspravi vezanoga uz djecu koja se imaju roditi. Tehnički izrazi kao što su ‘fetus’, ’embrij’ ili ‘zigota’, instrumentaliziraju se – napominju biskupi – kako bi se neke kategorije nerođene djece lišilo osobnosti i tako pobačaj učinilo nečim normalnim. Tisuće je Iraca živo zahvaljujući osmom amandmanu – istaknuto je u dokumentu na kraju kojega se napominje da ukidanje tog ustavnog članka neće donijeti nikakvu blagodat životu i zdravlju ženâ u Irskoj.

Podsjećamo, Irska bi u 2018. godini trebala održati referendum o 8. ustavnom amandmanu koji štiti život nerođene djece. Iste godine tu bi zemlju bogate katoličke tradicije trebao posjetiti i Sveti Otac, u sklopu Svjetskog dana obitelji, što je zabrinulo neke irske političare koji smatraju kako bi njegov dolazak mogao utjecati na rezultate referenduma.

Radio Vatikan | Bitno.net