Sveti Otac jučer prijepodne primio je u audijenciju irskoga premijera Endu Kennyja. Tijekom razgovora osvrnuli su se na povijesnu vezu između Svete Stolice i Irske, a istaknut je i trajan doprinos Katoličke Crkve na društvenom i odgojnom području. Razgovaralo se i o “važnosti uloge kršćana u javnom životu”, osobito u promicanju dostojanstva svake osobe, počevši od najslabijih i nemoćnih, javlja Radio Vatikan.

Papa i irski premijer također su razmijenili mišljenja o Europi, s posebnim osvrtom na migracijsku pojavu, na zapošljavanje mladih te glavne političke i institucionalne izazove s kojima se europski kontinent ima sučeliti. Premijer Kenny također je iskoristio sastanak kako bi se pridružio željama irskih biskupa koji su papu Franju pozvali u Irsku.

Ubrzo nakon sastanka Kenny je na Twitteru objavio kako je Papa odgovorio pozitivno na poziv te će Irsku, točnije glavni grad te države Dublin, posjetiti u vrijeme održavanja Svjetskog dana obitelji, u kolovozu 2018. godine.

Kako prenosi Catholic Herald ta vijest nije naišla na odobravanje među svim članovima Vlade koji se boje kako bi se njegov posjet mogao poklopiti s održavanjem referenduma o poništenju 8. amandmana irskog Ustava koji zabranjuje pobačaj.

Premda točan datum održavanja referenduma još nije određen, Shane Ross, ministar prometa, turizma i sporta, izjavio je za britanski The Times kako smatra da bi “vjerojatno bilo neprikladno” kad bi se dolazak poklopio s održavanjem referenduma.

Slično prenosi i Irish Times koji navodi kako je Ross pozdravio dolazak rimskog pontifa, ali u neko drugo vrijeme.

“Jednostavno smatram kako postoji bolji trenutak za dolazak nego u vrijeme rasprave o kontroverznim političkim pitanjima u koja bi mogao biti upetljan”, zaključio je Ross.

Premda je premijer Kenny danas odbio mogućnost poklapanja spomenutih događaja, neki građani ove otočke zemlje i dalje smatraju kako bi Papin posjet mogao utjecati na referendumsku kampanju.

Podsjećamo, Irska je 1983. zabranu abortusa uvrstila u Ustav nakon referenduma na kojem je oko dvije trećine građana podržalo taj prijedlog.

S druge strane Crkva, koja je stoljećima imala snažan utjecaj i značaj u Irskoj, doživjela je velik poraz prošle godine kada je većina stanovništva ove tradicionalno katoličke zemlje glasalo za podršku legalizaciji istospolnih brakova. Taj je referendum imao podršku svih relevantnih političkih snaga u zemlji.

Protivnici zabrane abortusa smatraju kako je sada idealan trenutak za opoziv 8. amandmana, citirajući pritom ankete prema kojima većina irskih građana podržava liberalizaciju pobačaja.

Tino Krvavica | Bitno.net