NA POZIV IRSKOG PREMIJERA

Papa odlučio posjetiti Irsku pa izazvao zabrinutost: njegov dolazak mogao bi utjecati na referendum o legalizaciji abortusa

“Jednostavno smatram kako postoji bolji trenutak za dolazak nego u vrijeme rasprave o kontroverznim političkim pitanjima u koja bi mogao biti upetljan”, izjavio je Shane Ross, jedan od ministara u Vladi.

papa će posjetiti irsku referendum o pobačaju u irskoj

Foto: irski premijer Enda Kenny i papa Franjo

Sveti Otac jučer prijepodne primio je u audijenciju irskoga premijera Endu Kennyja. Tijekom razgovora osvrnuli su se na povijesnu vezu između Svete Stolice i Irske, a istaknut je i trajan doprinos Katoličke Crkve na društvenom i odgojnom području. Razgovaralo se i o “važnosti uloge kršćana u javnom životu”, osobito u promicanju dostojanstva svake osobe, počevši od najslabijih i nemoćnih, javlja Radio Vatikan.

Papa i irski premijer također su razmijenili mišljenja o Europi, s posebnim osvrtom na migracijsku pojavu, na zapošljavanje mladih te glavne političke i institucionalne izazove s kojima se europski kontinent ima sučeliti. Premijer Kenny također je iskoristio sastanak kako bi se pridružio željama irskih biskupa koji su papu Franju pozvali u Irsku.

Ubrzo nakon sastanka Kenny je na Twitteru objavio kako je Papa odgovorio pozitivno na poziv te će Irsku, točnije glavni grad te države Dublin, posjetiti u vrijeme održavanja Svjetskog dana obitelji, u kolovozu 2018. godine.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Kako prenosi Catholic Herald ta vijest nije naišla na odobravanje među svim članovima Vlade koji se boje kako bi se njegov posjet mogao poklopiti s održavanjem referenduma o poništenju 8. amandmana irskog Ustava koji zabranjuje pobačaj.

Premda točan datum održavanja referenduma još nije određen, Shane Ross, ministar prometa, turizma i sporta, izjavio je za britanski The Times kako smatra da bi “vjerojatno bilo neprikladno” kad bi se dolazak poklopio s održavanjem referenduma.

Slično prenosi i Irish Times koji navodi kako je Ross pozdravio dolazak rimskog pontifa, ali u neko drugo vrijeme.

“Jednostavno smatram kako postoji bolji trenutak za dolazak nego u vrijeme rasprave o kontroverznim političkim pitanjima u koja bi mogao biti upetljan”, zaključio je Ross.

Premda je premijer Kenny danas odbio mogućnost poklapanja spomenutih događaja, neki građani ove otočke zemlje i dalje smatraju kako bi Papin posjet mogao utjecati na referendumsku kampanju.

Podsjećamo, Irska je 1983. zabranu abortusa uvrstila u Ustav nakon referenduma na kojem je oko dvije trećine građana podržalo taj prijedlog.

S druge strane Crkva, koja je stoljećima imala snažan utjecaj i značaj u Irskoj, doživjela je velik poraz prošle godine kada je većina stanovništva ove tradicionalno katoličke zemlje glasalo za podršku legalizaciji istospolnih brakova. Taj je referendum imao podršku svih relevantnih političkih snaga u zemlji.

Protivnici zabrane abortusa smatraju kako je sada idealan trenutak za opoziv 8. amandmana, citirajući pritom ankete prema kojima većina irskih građana podržava liberalizaciju pobačaja.

Tino Krvavica | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 29. studenoga 2016.

Možda vam se svidi