U Dublinu je 12. siječnja objavljeno završno izvješće povjerenstva koje je istraživalo stanje u domovima za majke i djecu i socijalnim službama koje je vodila Crkva do 1998. godine, prenosi Vatican News.

Izvještaj na gotovo 3000 stranica predstavlja petogodišnju istragu 18 crkvenih ustanova i pokazuje da je smrtnost djece u domovima u kojima su tisuće trudnih nevjenčanih žena, uključujući i silovane, bile smještene i rađale, bila pet puta veća od one rođene u braku.

Istražena je sudbina oko 35.000 djevojaka i žena koje su u tim domovima bile izložene nehumanim uvjetima i postupcima, djeca su im bila oduzeta i dana na usvajanje a neobično mnogo ih je umrlo – ukupno 9000, što je stopa smrtnosti od 15 posto, daleko viša od nacionalnog prosjeka u tom vremenskom razdoblju.

Izvještaj uključuje i podatke iz doma koje su u Tuamu vodile redovnice, u kojem je 2014. povjesničarka Catherine Corless pronašla stotine smrtovnica male djece u razdoblju od 1925. do 1961. Skandal je duboko potresao tradicionalno katoličku Irsku, kojoj se zatim iscrpnim pismom obratio Benedikt XVI., a papa Franjo u tijeku posjeta Irskoj 2018. zamolio za oproštenje „za skandale i pogreške crkvenih djelatnika u prošlosti”.

Predsjednik Irske biskupske konferencije nadbiskup Eamon Martin istaknuo je da izvještaj pokazuje kulturu stigmatizacije i odbacivanja čovjeka i da su se Crkva ali i ostali dijelovi društva duboko ogriješili o žene.

Irski primas pozdravio je objavljivanje izvještaja koji predstavlja „mračno poglavlje u životu Crkve i društva“ i od svih preživjelih i pogođenih zatražio oproštenje za nanesene rane.