Katolička agencija za bračno savjetovanje koju je osnovala Irska biskupska konferencija od sada će savjetovati i istospolne parove.

Kako prenosi Catholic Herald, iz agencija Accord pristali su pomoći osobama s homoseksualnim tendencijama nakon što im je prijetilo ukidanje financiranja iz državnog proračuna.

Ugovor o financiranju koji je za 2018. pripremila Tusla, vladina agencija koja financira bračna savjetovališta, sadrži odredbu prema kojoj organizacije financirane državnim novcem moraju biti “otvorene svima”, izjavio je Tuslin glasnogovornik.

“Accord Catholic Marriage Care Service CLG pružio je jamstva da će poštivati ugovor te pružati uslugu savjetovanja bez obzira na seksualnu orijentaciju. Tusla će nadgledati pružatelje usluga, uključujući i Accord Dublin Catholic Marriage Care Service, kako bi osigurala poštivanje uvjeta iz ugovora.”

“U slučaju kršenja ugovornih obveza, bit ćemo primorani poduzeti odgovarajuće mjere, uključujući i mogućnost ukidanja financiranja”, rečeno je između ostalog.

Prema navodima Catholic Heralda Tusla će Accordu za pružanje usluga u glavnom gradu Irske, Dublinu, isplatiti 408.000 eura uz dodatnih 1,184.500 eura za usluge savjetovanja na nacionalnoj razini.

Osim bračnog savjetovanja, Accord ima i vlastiti program seksualne edukacije u školama koji, u skladu s crkvenim naukom, ne uči o kontracepciji i istospolnim vezama.

Irska biskupska konferencija odbila je komentirati slučaj.

Istospolni “brakovi” legalizirani su u Irskoj 2015. referendumom uz dvotrećinsku podršku glasača. Ove godine Irska je, također putem referenduma, legalizirala abortus, samo nekoliko mjeseci uoči najavljenog posjeta pape Franje koji bi u sklopu Svjetskog dana obitelji (od 21. do 26. kolovoza) trebao posjetiti glavni grad Dublin.

Tino Krvavica, Catholic Herald | Bitno.net