Pogođena nedostatkom svećenika, irska biskupija Clogher odlučila je povjeriti vođenje sprovoda laicima.

“Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, više od 40 osoba iz 12 župa diljem biskupije prošlo je formaciju koja im omogućuje da prate ljude i obitelji u vrijeme žalosti”, objavio je biskup Larry Duffy u božićnom pismu od 16. prosinca, prenosi CNA.

Laici bi trebali predvoditi obred dočeka lijesa s tijelom u crkvu te obred na groblju, pojašnjava se dalje u pismu.

“Iznimno smo zahvalni svima koji su pristupili formaciji i treningu kao i svećenicima tih župa na njihovoj uključenosti”, poručio je biskup Duffy, zatraživši molitvu za nove služitelje.

Dodao je kako će služitelji “biti opunomoćeni da javno djeluju u ime Crkve” i da to ne predstavlja “smanjivanje usluge obiteljima i njihovim voljenima u trenutku smrti već osnaživanje obveze lokalne župe da prati ljude u takvim teškim i osjetljivim trenucima”.

Biskupija Clogher, kao i cijela Irska, susreću se s drastičnim padom broja zvanja. Trenutno, prema informacijama CNA, biskupija ima 72 svećenika i đakona koji pokrivaju gotovo 40 župa s više od 84 tisuće katolika. No ta bi brojka, otkrio je mons. Duffy, u dvadesetak godina mogla pasti na manje od 10 svećenika.

Biskup je također potvrdio da će na njegovom teritoriju u idućih sedam godina biti zaređen samo jedan novi svećenik.