U listopadu 2006. godine o. Boulos Iskander Benham stradao je od ruke islamističkih terorista zbog čijih su pustošenja milijuni Iračana posljednjih godina morali napustiti svoje domove. Dvanaest godina kasnije, njegov sin Fadi Iskander zaređen je za svećenika Sirske istočne pravoslavne Crkve, a svečano misno slavlje svećeničkog ređenja predvodio je Mar Gregorios Shaliba Chamoun – isti biskup koji je 1989. godine bio jedan od sudjelitelja sakramenta svetog reda na ređenju njegova oca Boulosa.

Kako prenosi agencija Fides, slavlje ređenja o. Fadija u crkvi Gospe od Svjetla Ankawi nedaleko Erbila okupilo je nebrojeno mnoštvo vjernika iz različitih kršćanskih zajednica, kao i svećenika i biskupa Sirske pravoslavne Crkve.

Otac Boulos ubijen je na samom početku zastrašujućeg pohoda islamista. Otet je u Mosulu 9. listopada 2006. godine tijekom kupovine autodijelova, a teroristi su od njegova najstarijeg sina najprije zatražili otkupninu od 30.000 američkih dolara, da bi potom tijekom pregovora došli do iznosa od 350.000 dolara. Prestrašena obitelj uspjela je uz pomoć donatora prikupiti traženi iznos i platiti otkupninu, no nakon toga teroristi se više nisu javljali. Dva dana kasnije teroristi su javili crkvenim vlastima mjesto na kojemu će pronaći svećenikove posmrtne ostatke. Raskomadano tijelo o. Boulosa pronađeno je u blizini Mosula, a potom je pokopano u mosulskoj crkvi u kojoj ga vjernici časte kao svojeg mučenika. Iza sebe je ostavio ženu, te četvero djece – dvije kćeri i dva sina.

Čitava kršćanska zajednica s tugom, ali i ponosom prisjetila se ređenikova oca čija je mučenička krv postala sjeme novoga svećeničkog zvanja, ali i simbol stradanja kršćana na Bliskom istoku.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net