O. Thabet Yousef svećenik je Kaldejske katoličke Crkve koji se nedavno, sa svojim vjernicima, nakon tri godine progonstva vratio u svoj Karamleš u Sjevernom Iraku. Tijekom kratkog posjeta SAD-u o situaciji u Iraku razgovarao je s đakonom Gregom Kandrom za stranicu CNEWA, te opisao svu težinu situacije s kojom se povratnici suočavaju.

– Imali smo 756 kuća. ISIL je spalio 241, a 112 je potpuno uništeno u vojnim napadima. Ostale kuće djelomično su stradale. ISIL je uništio i infrastrukturu, a polja i kuće su pune mina. To ne možete ni zamisliti. Riječ je o doista bijednoj situaciji – kaže o. Thabet, dodajući kako povratnici polako, ali sigurno, obnavljaju grad zahvaljujući donacijama različitih crkvenih organizacija.

– Obnavljamo s velikim žarom, puni duha, kako bismo dali nadu. Kad smo bili u progonstvu govorio sam im: “Kad se jednog dana budemo vratili, morat ćemo obnoviti svoj identitet”. Tako sam ih ohrabrivao na povratak – prisjetio se o. Thabet.

Tijekom boravka u SAD-u njegovi vjernici redovito mu šalju elektroničku poštu, moleći ga da se što prije vrati.

– Svakog dana dobivam poruke. Pitaju me kad ću se vratiti, pišu mi da me čekaju, da ostanem s njima. Ohrabreni su da ostanu i žele podršku. Znaju kako su pozvani ostati ondje, jer irački kršćani imaju važno poslanje – biti svjetlo u mraku. Stanje u Iraku je vrlo teško, ali muslimani znaju da smo mi kršćani, da smo ljudi mira i ljubavi. Ako napustimo Irak, sa sobom ćemo odnijeti tu ljubav i mir. Naša je budućnost ondje – kazao je o. Thabet, izrazivši zahvalnost brojnim kršćanima diljem svijeta koji su odlučili pomoći svojoj iračkoj braći i sestrama.

– Mi smo jedno Tijelo Kristovo! Molim vas, nemojte nas zaboraviti! – poručio je kaldejski svećenik, a svoje vjernike u Iraku podsjetio kako je ih ISIL pokušao uništiti, no u tome nije uspio.

– To je prava pobjeda, a irački su kršćani pravi junaci! – zaključio je o. Thabet.

Dodajmo kako je u svojoj korizmenoj poruci kaldejski patrijarh Louis Sakho pozvao svoje vjernike na zajedništvo s ostalim kršćanima i “otvorenost srca”.

“Mnogi kršćani danas žive krizu vjere i razuma zbog ratnih okolnosti, nesigurnosti, migracija i praćenja svakog detalja njihova svakodnevnog života na društvenim mrežama. Ipak, ovi izazovi ne smiju obeshrabriti njihovu odlučnost i odvratiti ih od obnove i produbljenja vjere, kako bi bili Gospodinovi svjedoci”, poručio je patrijarh Sakho, pozvavši pripadnike drugih religija  da prihvate kako su kršćani dio Iraka i njegove povijesti, te pomognu u očuvanju njihove prisutnosti.

Prema riječima nadbiskupa Kirkuka Yousifa Mirkisa, na svoja se ognjišta vratilo oko 45% iračkih kršćana, dok se ostali suočavaju s ozbiljnim poteškoćama. Posebno teška situacija je u Bartelli u kojoj šijitsko stanovništvo uz pomoć Irana pokušava zauzeti okolni teritorij. Premda pomoć stiže s različitih strana, ona je i dalje nedovoljna i ispod očekivanja. Tisuće obitelji i dalje oklijevaju ili se ne mogu vratiti, te još uvijek žive na području Kurdistana.

Prema izvješćima organizacije Open Doors, od početka rata u Iraku gotovo je polovica iračkih kršćana napustila svoju domovinu. Od nekadašnjih milijun i pol kršćana koliko ih je sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća živjelo u Iraku, 2014. godine ostalo ih je oko 300 tisuća, dok ih je danas ondje jedva 100 tisuća.

Molimo za iračke kršćane!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net