Irački kršćani polako se vraćaju na oslobođena područja, a na sutrašnju Cvjetnu nedjelju bit će posebno svečano u Karamlesu, malenom gradu na području Ninivske doline, u kojemu će konačno, nakon tri godine, biti proslavljena sveta misa.

Svoje uzbuđenje nije skrivao ni o. Paul Thabit Mekko, 41-godišnji kaldejski svećenik iz Mosula koji će na svojem Facebook profilu organizirati i prijenos svete mise.

“Slavit ćemo Cvjetnicu u Karamlesu u crkvi Mar Addai koju smo ovih dana očistili. Bit će to proslava čitave zajednice koja će se ponovno okupiti u Vazmenoj noći. Pravo uskrsnuće, ali i prvi Uskrs na slobodi”, napisao je o. Paul na Facebooku, a prenosi Asia News.

Na svetoj misi okupit će se brojni kršćani koji su i dalje smješteni u izbjegličkim kampovima, a očekuje se kako će iz Erbila stići oko deset autobusa.

Otac Paul odgovoran je za izbjeglice smještene u kampu “Oči Erbila” u kojemu je privremeni smještaj pronašlo više od 140 obitelji, većinom iz Karamlesa.

“Posljednjih tjedana mnogi ljudi dolaze u grad popraviti svoje domove, obnoviti porušeno, premda i dalje nije moguće predvidjeti kada će povratak biti moguć. Imamo oko 800 kuća od kojih je 200 spaljeno, a 90 u potpunosti uništeno… Pustoš je posvuda…”, napisao je kaldejski svećenik dodavši kako na području konačno vlada mir o kojemu nakon odlaska iračke vojske brine kršćanska milicija. Veliku opasnost predstavljaju mine koje brojnim volonterima otežavaju čišćenje i obnovu srušenih građevina.

Među prvim građevinama koje su obnovljene bila je upravo crkva Mar Addai, izgrađena 1937. godine. Nakon okupacije islamski teroristi crkvu su zapalili, no o. Paul zajedno s volonterima uspio ju je urediti za sutrašnju svetu misu.

“Bit će to pravo slavlje, ali i vrlo emotivno na osobnoj razini. Tri godine nisam slavio misu na oltaru na kojemu sam zaređen”, prisjetio se o. Paul, naglasivši kako će sutrašnja sveta misa biti prigoda za poziv na obnovu, ali prvenstveno obnovu duha.

“Kao Krist, naše je naselje poniženo. Ipak, On će biti među nama. Krist će biti s nama u našem mjestu. Nakon toliko patnje, ta će misa imati poseban ‘okus’. Misi će prethoditi procesija kroz mjesto, s tradicionalnim pjesmama i molitvama koje se pjevaju i izgovaraju jednom godišnje, upravo tom prigodom”, objasnio je irački svećenik spomenuvši kako je narod s oduševljenjem dočekao njegovu ideju o proslavi Cvjetnice u Karamlesu.

Prijenos svete mise možete pratiti od 9.30 prema lokalnom vremenu NA LINKU!

Pogledajte fotogaleriju!

Foto: Thabet Habeb Yousif Al Mekko | Facebook

Posted by Thabet Habeb Yousif Al Mekko on 7. travnja 2017

Miodrag Vojvodić | Bitno.net