Uslijed bombaškog napada na katedralu Presvetog Srca Isusova koji je ranio najmanje 20-ero vjernika u indonezijskom gradu Massakaru, Indonezijska biskupska konferencija izdala je priopćenje u kojem osuđuju napad izvršen na Cvjetnicu, 28. ožujka.

Sigurnosne mjere za vrijeme bogoslužja u Velikom tjednu postrožene su uslijed napada na vjernike u Indoneziji na Cvjetnicu. Bombaški napad ranio je najmanje 20-ero vjernika koji su bili u katedrali Presvetog Srca Isusova u gradu Massakaru, a dva su počinitelja napada mrtva, prenosi Vatican News.

Papa Franjo je nakon Angelusa molio za sve žrtve napada 28. ožujka.

Indonezijski biskupi izrazili su zabrinutost, molitve i duboku tugu zbog napada, poručivši kako ono “nije samo napada na katoličku zajednicu već i na čitavu naciju i državu”. Priopćenje potpisao je biskup Yohannes Harun Yuwono, predsjednik Komisije za međureligijske odnose Indonezijske biskupske konferencije.

U priopćenju poručuju katolicima i stanovnicima Indonezije neka ostanu mirni, ali neka budu i oprezni. Komisija je također izrazila potpuno povjerenje biskupa u indonezijsku vladu, oružane snage i policiju te se nadaju kako “napad neće oštetiti i oslabiti odnos” koji su godinama gradili s pripadnicima drugih vjeroispovijesti.

Napad je također osudilo Ekumensko vijeće crkava. “Napad na lokalnu crkvu – krajnje pogrešan čin usmjeren na bake i djedove te njihovu djecu i unuke za vrijeme bogoslužja napad je na sve nas”, poručio je generalni tajnik dr. Ioan Sauca.