U Indoneziji je pod optužbom za blasfemiju uhićena psihički bolesna žena koja se predstavlja kao katolkinja, donosi CNA. Ona je navodno prošloga tjedna u džamiju uvela psa i pri ulasku nije izula cipele. Žena, kojoj je dijagnosticirana shizofrenija, uhićena je 2. srpnja i prijeti joj pet godina zatvora.

Incident je zabilježen kamerom, a snimka se proširila diljem zemlje. Na njoj je prikazana vidljivo uznemirena žena kako se svađa s osobljem u džamiji, a oko žene se kretao njezin pas.

The Australian javlja kako se žena pojavila u džamiji vjerujući da će tako prekinuti vjenčanje svojeg supruga s drugom ženom. Vlasti su je optužile za blasfemiju jer nije izula cipele i u džamiju je dovela psa koji se u islamu smatra nečistom životinjom.

Isti izvor donosi kako su njezini rođaci vlastima postali medicinsku dokumentaciju koja dokazuje da je žena psihički bolesna i nije namjerno vrijeđala islam. Djelatnici zatvorske bolnice u Jakarti su također potvrdili da žena boluje od shizofrenije i predložili da se prebaci u psihijatrijsku ustanovu.
Međutim, policija je unatoč njezinoj dijagnozi izjavila da neće povući optužbe sve dok sud ne odluči drukčije.

Brojne međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava se protive zakonima koji kažnjavaju blasfemiju i tvrde da se oni prvenstveno koriste kako bi se njima progonili kršćani i druge vjerske manjine. U Indoneziji živi 87 posto muslimana, 10 posto kršćana i 2 posto hinduista.

Organizacija Amnesty International je osudila uhićenje bolesne žene i nazvala ga neprimjerenim. „Ovaj posljednji nesretni i apsurdni slučaj je još jedan dokaz da se zakoni protiv blasfemije moraju ukinuti. Policija mora smjesta osloboditi ženu i odbaciti sve optužbe protiv nje“, izjavio je Usman Hamid, izvršni direktor Amnesty Indonesia.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net