Rahul Gandhi, vodeći član indijske oporbene Kongresne stranke, prešao je 4000 kilometara pješice da bi prosvjedovao protiv vjerske nesnošljivosti u svojoj zemlji, objavila je 2. veljače 2023. KNA.

Gandhi je započeo svoj hod prije pet mjeseci u Kanyakumariju na krajnjem jugu Indije, a završio ga je ovog tjedna u Srinagaru u Kašmiru.

Komentirajući Gandhijev pothvat, isusovac i borac za ljudska prava Cedric Prakash rekao je za azijsku katoličku tiskovnu službu UCA News da je riječ o povijesno važnoj akciji. Gandhi je tijekom svoje hodnje kroz 14 indijskih saveznih država stupio u osobni dodir s mnogim običnim ljudima i pritom pokušao razumjeti njihove probleme i kulturu, pojasnio je o. Prakash.

Politički analitičari promatraju akciju 52-godišnjeg Gandhija u svjetlu njegovih pokušaja da učvrsti svoju ulogu središnjeg oporbenog političara.

Očekuje se da će oporbene stranke u Indiji uoči parlamentarnih izbora 2024. sklopiti savez protiv vladajuće hinduističke Indijske pučke stranke koju predvodi predsjednik vlade Narendra Modi. Nakon što je Modi 2014. došao na vlast, znatno je porasla razina mržnje i nasilja protiv vjerskih manjina, prvenstveno muslimana i kršćana.

Kongresna stranka na izborima 2019. polučila je dramatično loš rezultat. Rahul Gandhi, sin bivšeg predsjednika indijske vlade Rajiva Gandhija i unuk ranije predsjednice vlade Indire Gandhi, nakon toga je podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke.

Otac i baka su mu ubijeni u politički motiviranim atentatima.