Biskup Jullundura Franco Mulakkal formalno je optužen za višestruko silovanje redovnice i prijeti mu doživotna zatvorska kazna, donosi Catholic News Agency. Optužen je da je časnu sestru u razdoblju od dvije godine silovao devet puta. U optužnici se nalaze izjave više od 80 svjedoka, uključujući jednog kardinala, trojice biskupa, 11 svećenika i 25 časnih sestara.

Indijski biskup je također optužen jer je časnu sestru zastrašivao i nezakonito zatočio, ali i imao neprirodne odnose, zbog toga mu prijeti deset godina zatvora. Mulakkal je inače biskup grada Jalandhara koji se nalazi u saveznoj državi Punjab na sjeveru Indije.

Četrdesetčetverogodišnja časna sestra prijavila je biskupa u lipnju prošle godine da ju je višestruko silovao u razdoblju od 2014. do 2016. godine dok je boravio u gostinjskoj kući Misije Svetog Franje u Kerali.

Policija države Kerala jučer je objavila kako je prikupila dovoljno dokaza za podizanje optužnice te da će ovoga tjedna taj dokument predati kaznenom sudu.

Biskup tvrdi kako je nevin. Inače, on je bio uhićen 21. rujna prošle godine, ali je u međuvremenu pušten na slobodu uz jamčevinu.

Grupa laika iz nadbiskupije Ernakulam-Angamaly obratila se Pokretu za transparentnost i podnijela tužbu u kojoj je kardinala Georgea Alencherryja, koji vodi Siro-malabarsku katoličku Crkvu, optužila da je bio upoznat sa zlostavljanjem časne sestre, ali ga nije prijavio policiji.

Inače, biskup, koji je nedugo prije uhićenja privremeno udaljen iz službe, tvrdi da ga je časna sestra optužila za silovanje kako bi mu se osvetila jer je on naredio istragu o njezinoj navodnoj aferi s rođakom.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net