Osamdeset šestogodišnja časna sestra iz Španjolske koja je pedeset godina služila siromašnima protjerana je iz Indije.

Sestra Enedina, članica reda sestara milosrdnica, početkom mjeseca podnijela je zahtjev za produljenjem vize, no umjesto prihvaćanja zahtjeva sestri je naloženo da u roku od deset dana napusti zemlju, što je ona jučer i učinila.

Časna sestra koja je u Indiju došla sredinom 1960-ih, svoje godine u zemlji s milijunima siromašnih provela je pružajući im zdravstvenu skrb i obrazovanje.

Voditeljica provincije za Sjevernu Indiju, sestra Martha Pradhan, rekla je kako je Enedina redovito obnavljala vizu otkako je došla u zemlju, ali da ju je vlada ovog puta odlučila odbiti.

“Podnijela je zahtjev za vizu putem interneta početkom kolovoza, platila naknade i obavila sve formalnosti… Nakon toga smo primili obavijest da mora napustiti zemlju u roku od 10 dana”, izjavila je sestra Pradhan, te dodala kako nisu dobili objašnjenje zašto viza nije obnovljena.

Odluka o odbijanju vize dolazi u razdoblju u kojem je vlada premijera Narendra Modija izložena kritikama zbog podrške tvrdolinijaškim hinduističkim skupinama koje Indiju nastoje učiniti zemljom u kojoj žive samo hinduisti.

Te su skupine već tražile protjerivanje svih stranih misionara iz zemlje pod optužbom da socijalni rad koriste kao paravan za obraćivanje dalita, marginaliziranih članova društva, na kršćanstvo.

Dužnosnik indijskog Ministarstva vanjskih poslova za ucanews.com je izjavio kako ne može komentirati pojedinačne slučajeve.

“Zahtjev za vizu se, u pravilu, često odbija ako nije u skladu sa svrhom posjeta koji je naveden u prijavnici koju podnositelj ispunjava”, rekao je dužnosnik. “Indijska vlada, kao i svaka druga vlada, smatra da pravo na izdavanje vize ostaje isključivo pravo zemlje domaćina.”

Sestra Enedina došla je u Indiju kao prvostupnica medicine te nekoliko godina nakon svog dolaska otvorila ambulantu koja je skrbila za zdravstvene potrebe lokalnog stanovništva. Poslije je radila na obrazovanju odbačenih članova društva, kao i pripadnika plemenskih zajednica.

Zbog njezina su je zalaganja “mnogi na tom području smatrali majkom”, rekla je sestra Pradhan.

Komentirajući odlazak sestre Enedine, biskup Berhampura, Sarat Chandra Nayak, izjavio je kako je “nesretna činjenica što tako kvalificirana i obučena redovnica mora napustiti zemlju”.

“To je uistinu gubitak. Nemamo mnogo sestara kvalificiranih kao liječnice koje rade u zabačenim područjima među plemenskim zajednicama i dalitima”, rekao je biskup Nayak.

Ivo Džeba | Bitno.net