Indijski katolički biskup izrazio je zabrinutost zbog nemira koji se iz savezne države Manipur šire na druga područja u Indiji. Više od 100 ljudi već je ubijeno u etno-vjerskom nasilju između skupina Meitei i Kuki/Naga, piše portal Nedjelja.

Situacija u Manipuru komplicirana je zbog granice s Mianmarom (Burma) na istoku, dok se posljedice tamošnjeg građanskog rata koji je u tijeku šire na Indiju.

Razni međunarodni službenici, uključujući nadbiskupa Canterburyja, pozvali su indijsku vladu da obnovi mir i sigurnost u regiji.

Tijekom obraćanja u Kerali, biskup mons. Remigiose Inchananiyil iz siro-malabarske Katoličke Crkve izjavio je: “Svi znamo što se događa u Manipuru. Kako su pedantno planirane stvari da se eliminira određeni dio društva. Predstava koja je napisana prije nekoliko mjeseci je izvedena. Bojimo se da će, ako je danas Manipur, sutra biti Kerala.”

Ove informacije dolaze nakon što je International Christian Concern (ICC) upozoravao na progon kršćana, i ukazivao na trendove koji pokazuju udaljavanja Indije od vjerskih sloboda.

Komisija Sjedinjenih Država za međunarodnu vjersku slobodu (USCIRF) pozvala je predsjednika Bidena da razgovara o vjerskoj slobodi tijekom nedavnog posjeta indijskog premijera Modija Washingtonu, D.C.

Manipur je mala indijska savezna država na sjeveroistoku zemlje. Graniči s indijskim saveznim državama Nagaland na sjeveru, Mizoram na jugu i Assam na zapadu. Na istoku dijeli granicu s Mianmarom koji je u stanju građanskog rata.

Država ima oko tri milijuna stanovnika, od kojih je većina od 52% kršćanske vjere, a tu živi i oko 30% hindusa te 7% muslimana. Prostire se na 22 347 km², a glavni grad je Imphal.

Sukus problema i potpirivanja nacionalne i etničke mržnje leži u tome što su Meitei pretežno hindusi, a Kuki/Naga kršćani dok su mnogi s obje strane siromašni te se bore za goli život, zdravstveno osiguranje te prigode za zaposlenje.