Kršćani u Indiji suočavaju se sa sve većim izazovima i iskušenjima. Potvrđuje to i vijest iz indijske savezne države Gudžerat u čijim su se javnim školama pojavili udžbenici u kojima se Isusa naziva zloduhom.

Riječ je o udžbenicima za deveti razred koje je odobrilo nadležno državno tijelo, a koji su među kršćanskom manjinom izazvali zgražanje. “U tom će kontekstu zauvijek biti zapamćena pojava zloduha Isusa”, glasi rečenica u tekstu koji govori o odnosu učitelja i učenika u indijskoj kulturi.

“Ovakve pogreške su neprihvatljive. Ne smije se dopustiti da ovi udžbenici namijenjeni djeci budu u školama. Vlada ih mora prepraviti ili tiskati nove udžbenike”, izjavio je za AsiaNews Subramaniam Iyer, odvjetnik koji je prvi reagirao na neprihvatljiv tekst.

Reagirao je i ministar obrazovanja Bhupendrasinh Chudasama izjavivši kako je upoznat sa situacijom, te kako će uvredljivi tekst biti izmijenjen.

Za oca Cedrica Prakasha iz Isusovačke službe za izbjeglice ovaj je slučaj samo potvrda kako oni koji imaju zadaću oblikovati misli, karaktere i budućnost djece, namjerno ugrožavaju temeljne vrijednosti indijskog ustava.

“Čini se kako oni koji su na vlasti, kao i njihovi suradnici, žele uništiti ono što je indijskim ustavom proglašeno svetinjom: činjenicu da pravda, sloboda, jednakost i bratstvo pripadaju svakom stanovniku Indije, te da je Indija laička, socijalistička i suverena država”, kazao je o. Prakash, dodavši kako mu se čini da je ovaj primjer samo uvod u konačni obračun i istrebljenje svih manjina.

Nažalost, ovakav odgoj indijske mladeži može samo pojačati ionako prisutnu mržnju prema kršćanima koja sve češće dolazi do izražaja. Spomenimo kako je prije nekoliko dana skupina izgrednika provalila u crkvu svetog Luke nedaleko Kolkate, ukrala novac, porazbijala kipove i razbacala posvećene hostije. Krajem svibnja stotinjak hinduističkih fundamentalista demoliralo je crkvu Gospe Fatimske u Keesari, a početkom istoga mjeseca nalogom gradskih vlasti uklonjen je i uništen sto godina stari križ u Mumbaiju.

Kako piše Radio Vatikan, prenoseći izvješće organizacije “Persecution Relief” (ekumenskog foruma za promatranje progona u Indiji), nasilje protiv kršćana u ovoj azijskoj državi u snažnom je porastu. U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 260 slučajeva. Prema podatcima spomenute organizacije prošle je godine prijavljeno sveukupno 348 napada na kršćane, odnosno 29 napada mjesečno, dok je u prvim mjesecima ove godine registrirano u prosjeku 52 napada mjesečno. Riječ je o prijetnjama, socijalnom isključivanju, kampanjama mržnje, uništavanju crkvi, nasilju nad kršćanima, te pokušajima ubojstava kao i ubojstvima.

Broj napada na nehinduiste u porastu je od 2014. godine kada je Narendra Modi, predsjednik Indijske narodne stranke, postao premijerom Indije.

Prema popisu obavljenom u Indiji 2011. godine, hindusi čine 79,8% stanovništva, odnosno ima ih 966 milijuna, muslimani nešto više od 14%, a kršćani 2,3%, odnosno 27 milijuna.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net