Jedan indijski kršćanin iz pokrajine Jharkhand je preminuo, a dvojica su u kritičnom stanju nakon što ih je gomila Hindusa pretukla jer su bili osumnjičeni da su zaklali kravu, životinju koju hinduisti smatraju svetom.

Više je medija izvijestilo o tragičnom događaju u selu Jaltanda Suari, gdje su živjela trojica kršćanina napadnuta nakon što je proširena priča da su zaklali kravu. Kalantus Barla je preminuo, a Fagu Kachhap i Phillip Horo su smješteni u obližnju bolnicu.

Barla je bio mentalno hendikepiran i pojavile su se informacije kako je bio najteže pretučen jer nije uspio na vrijeme pobjeći pred ruljom.

Kako piše Asia News, kršćani su bili osumnjičeni da su zaklali kravu, a neki su tvrdili kako su ih vidjeli da na lokalnoj tržnici prodaju meso. Okupila se svjetina, upala u selo i prebila kršćane.

Asia News citira izjavu Johna Dayala, glavnog tajnika Sveindijskog kršćanskog vijeća, koji je rekao kako je ovo četvrta žrtva ekstremne hinduističke skupine koja linčuje ljude osumnjičene da su zaklali kravu. Dayal tvrdi kako je broj kršćana i muslimana koji su ubijeni vjerojatno veći, ali smrt dobroga dijela njih nije registrirana kao ubojstvo.

Dayal ne ide tako daleko da djelovanje te skupine izravno poveže s činjenicom da Indijom trenutačno vlada Indijska narodna stranka kojoj je hinduistički nacionalizam sastavni dio programa, ali je rekao kako nema sumnje da ubojstva pokazuju nedostatak političke volje za obračun s ruljom koja linčuje. Posebice je taj problem izražen u pokrajini Jharkhand koju opisuju kao “izvorište antikršćanskog nasilja”.

Goran Andrijanić | Bitno.net