U nedavnim napadima Fulana, nomadskog stočarskog naroda od kojih se većina izjašnjava muslimanima, na desetak kršćanskih zemljoradničkih zajednica u središnjoj Nigeriji stradalo je više od dvjesto kršćana, a brojne su crkve spaljene.

Napadi na kršćanska sela započeli su 23. lipnja, a najteži se dogodio u selu Nghar kada su Fulani naoružani mačetama i kalašnjikovima pogubili sedamdeset kršćana. Broj žrtava bio bi još veći da 262 kršćana svoje utočište pred napadačima nije uspjelo pronaći u džamiji u koju ih je sakrio imam.

“Najprije sam ih smjestio u svoju kuću, a potom sam muškarce preselio u džamiju”, kazao je za BBC imam čije je ime iz sigurnosnih razloga ostalo neotkriveno.

Nakon što su napadači otkrili gdje su kršćani skriveni, zatražili su od imama da ih preda, što je on odbio učiniti, a kad su mu zaprijetili spaljivanjem kuće, imam je kleknuo, zaplakao i zamolio ih da to ne čine. U tom trenutku Fulani su se okrenuli, te na odlasku spalili dvije crkve.

“Zašto sam to učinio? Kad smo prije četrdeset godina došli u ovo selo, kršćani su nam dopustili izgraditi džamiju i darovali nam zemljište”, objasnio je imam koji se tijekom pet dana zajedno s muslimanskim stanovništvom brinuo da njihovim “susjedima” ništa ne nedostaje.

“Imam nam je dopustio ostati, a muslimani su nam donosili hranu i vodu. Nijednom nisu tražili da odemo, čak ni u vrijeme molitve”, posvjedočili su spašeni kršćani.

Guverner nigerijske države Plateau u kojoj su se dogodili ovi stravični zločini kazao je kako “žali zbog bolnog gubitka više od dvjesto osoba”, te izrazio zabrinutost, ali i spremnost da “ubojice, kriminalni elementi i njihovi sponzori budu onesposobljeni i izvedeni pred pravdu”.

Spomenimo kako su kršćanski vođe u Nigeriji nedavno priopćili kako bi, ako se nastavi sadašnji trend od preko stotinu ubijenih kršćana svakoga mjeseca, do 2043. godine kršćani u ovoj afričkoj zemlji mogli biti istrijebljeni.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net