RODNA IDEOLOGIJA

Iako ih je nedavno posjetio papa Franjo, čileanski zastupnici izglasali zakon o promjeni ‘rodnog identiteta’

U slučaju da zakon prođe u gornjem domu parlamenta tj. Senatu, omogućio bi punoljetnim osobama da promijene ime i spol na službenim dokumentima bez prethodne operacije spola ili psihološke evaluacije.

Foto: Shutterstock.com

Samo desetak dana nakon što je njihovu zemlju posjetio papa Franjo, donji dom čileanskog parlamenta izglasao je zakon o promjeni ‘rodnog identiteta’.

Kako javlja Catholic News Agency, zakon kojim se “priznaje i stavlja pod zaštitu rodni identitet”, sakupio je dovoljan broj glasova u tamošnjem Zastupničkom domu. Radi se o jednom od prioriteta sadašnje vlada na čelu s predsjednicom Michelle Bachelet koja je u velikoj koaliciji okupila različite političke snage od kršćanskih demokrata do komunista.

U slučaju da zakon prođe u gornjem domu parlamenta tj. Senatu, omogućio bi punoljetnim osobama da promijene ime i spol na službenim dokumentima bez prethodne operacije spola ili psihološke evaluacije. Prvi prijedlog zakona podnesen je još 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo je, pak, više puta progovorio o rodnoj ideologiji nazvavši je dijelom “ideološke kolonizacije”.

Od 120 zastupnika, zakon je dobio potporu njih 68.

Zakon o promjeni “rodnog identiteta” treći je u nizu zakona kojim se pokušavaju promijeniti konzervativne društvene politike koje su dominirale Čileom zadnjih desetljeća. Tako je u kolovozu prošle godine Ustavni sud presudio u korist legalizacije pobačaja koji je do tada bio u potpunosti zabranjen u toj latinoameričkoj zemlji.

Prema novom zakonu, abortus se može izvršiti u tri slučaja: kad trudnoća ugrožava život majke, kad fetus ima malformacije ili teške patologije te u slučaju trudnoće koja je posljedica silovanja.

Čile je godinama služio kao primjer pro-life aktivistima diljem svijeta, osobito što je rušio mit o povećanju smrtnosti majki u slučajevima kada je abortus zabranjen ili ograničen na iznimne slučajeve.

Osim legalizacije pobačaja, predsjednica Bachelet predložila je i zakon o legalizaciji “istospolnog braka” koji je u proceduru ušao krajem ljeta. Premda je istospolno civilno partnerstvo uvedeno još 2015. godine, njime nije omogućeno posvojenje djece od strane istospolnih parova.

No zakon o “istospolnom braku”, kao i spomenuti prijedlog o promjeni “rodnog identiteta” mogli bi naići na prepreke u slučaju da ne budu izglasani do ožujka 2018. kada dosadašnja predsjednica napušta ured, a zamjenjuje je konzervativni predsjednički kandidat Sebastián Piñera koji je na posljednjim izborima, 17. prosinca, dobio 54% glasova.

Piñera, koji je već služio kao predsjednik Čilea između 2010. i 2014. (čileanski zakoni onemogućuju da predsjednik bude biran na uzastopni mandat), više je puta istaknuo svoje protivljenje “istospolnom braku”, istaknuvši kako smatra da je brak “prirodna zajednica muškarca i žene”.

Unatoč tome, upravo je Piñera predložio zakon o civilnom partnerstvu (izglasan tek u mandatu predsjednice Bachelet) koji je istospolnim parovima dao određena prava koja imaju i vjenčani parovi.

“Duboko vjerujem da je brak po prirodi između muškarca i žene, ali to me uvjerenje ne sprječava da prepoznam kako postoje i drugi oblici emocionalnih veza”, izjavio je tom prilikom.

Unatoč bogatoj katoličkoj povijesti i kulturi, Čile je posljednjih godina ušao u proces ubrzanog sekularizma. Broj katolika opada i trenutačno obuhvaća oko 55% tamošnjeg stanovništva. Sekularizaciji su pomogli i skandali koji povezuju tamošnju Katoličku Crkvu sa seksualnim zlostavljanjem.

Tino Krvavica | Bitno.net

Objavljeno: 29. siječnja 2018.
  1. Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi