Čileanski predsjednik Sebastián Piñera, libanonski premijer Najib Mikati i bivši premijer Velike Britanije Tony Blair među imenima su koje se može naći na popisu društvenih i političkih figura s tajnim financijskim računima u off shore tvrtkama, u javnosti razotkrivenim u aferi Pandora Papers.

Među svima koji se nalaze na popisu je i tek jedna katolička ustanova – Kristovi legionari, piše Crux.

Riječ je o redu kojega je utemeljio Marcial Maciel, kasnije optužen za zlostavljanje djece i uspostavu atmosfere kulta u Kristovim legionarima.

Samo tri dana prije istrage otpočete 2010. godine koju je naručio papa Benedikt XVI., unutar reda formuliran je plan usisavanja novca kroz tri poduzeća locirana na Novom Zelandu. To im je omogućilo skrivanje milijunskih iznosa od Vatikana, kao i za utaju poreza vezanih uz nekretnine, tehnologiju, naftne kompanije te čak i tvrtku koja stoji iza brenda brze hrane Kentucky Fried Chicken.

Propast Kristovih legionara započela je 1998. godine, kada su devetorica muškaraca formalno optužila Maciela za seksualno zlostavljanje. 2006. godine, utemeljitelj Kristovih legionara razriješen je svojih funkcija, da bi dvije godine kasnije umro.

Potkraj 2009. godine, papa je naložio apostolsku vizitaciju, a nedugo potom kardinal Velasio De Paolis preuzeo je provođenje “strukturalnih promjena” u Kristovim legionarima te je red podvrgnut petogodišnjem procesu obnove.

Međutim, neposredno uoči De Paolisova imenovanja, svećenici i poslovnjaci bliski redu uspostavili su sofisticiranu mrežu poduzeća i podružnica koje su poslovale tijekom proteklog desetljeća. Na tim je računima, prema španjolskom dnevniku El Pais, sakupljeno više od 295 milijuna dolara u nekretninama, tehnologiji, nafti i brzoj hrani.

Proteklog vikenda, Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je popis otkrića financijskih tajni i off shore računa čitavog niza državnika, javnih dužnosnika, političara, umjetnika i sportaša iz gotovo stotinu država. Slučaj je nazvan aferom Pandora Papers, a obuhvaća skoro 12 milijuna povjerljivih dokumenata.

Iako mnogi od računa nisu nezakoniti, služenje off shore poreznim oazama često se tumači visoko izrabljivačkim doprinosom neravnomjernoj raspodjeli dobara, nerijetko povezanim s korupcijom i utajom poreza.

Optužbe protiv Maciela nisu samo za seksualno zlostavljanje – naime, Maciel je vodio dvostruki život u kojemu je i imao djecu, za čije je zlostavljanje također optužen – nego je optuživan i za financijske prijestupe.

2010. godine osnovan je Retirement and Medical Charitable Trust (RMCT), sa svrhom “skupljanja donacija i ulaganja” kako bi se “financijski pomoglo umirovljenim članovima, osobama s mentalnim poteškoćama i stradalima u nesrećama”.

Međutim, nekadašnji voditelj financija Kristovih legionara, otac Luis Garza Medina 2011. je godine, novcem koji je navodno dobio obiteljskim nasljeđem, utemeljio Salus Trust i AlfaOmega Trust.

Profit od toga poduzeća slijevao se u RMCT, pri čemu je red nijekao posjedovanje ili kontroliranje AlfaOmege ili Salus Trusta, tretirajući milijunske prihode koje su primali od tih poduzeća kao velikodušan doprinos.

“Nije neobično za članove reda i njihove obitelji da slobodno odluče donirati zajednici ili drugim vjerskim i dobrotvornim ustanovama”, priopćili su Kristovi legionari.

No služenje RMCT-a poreznom oazom krši obećanja koja su Kristovi legionari dali 2017. godine, nakon što je afera Paradise Papers razotkrila sličnu praksu – red je naveo kako takva financijska arhitektura više nije na snazi, nego je takva praksa bila tipična za Macielovo doba.

Kristova legija više nema off shore kompanije u poreznim oazama, rekao je tada glasnogovornik Aaron Smith, dodajući: “One su kreirane kada je otac Marcial Maciel bio generalni administrator, i potom su zatvorene”.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, Kristovi legionari tvrde kako su dva poduzeća koje je Garza Medina osnovao na Novom Zelandu “neovisna o našoj zajednici”, potvrđujući kako red “ne kontrolira imovinu vjernika, ne upravlja njome, ne posjeduje ju, osim u slučaju da je vjernici doniraju”.

Iako Garza Medina više nije na visokim položajima unutar reda – uklonjen je nakon vatikanske intervencije – njegova sestra za španjolski je tisak izjavila kako on i dalje upravlja spornim računima, a “većina imovine ne glasi na Kristovu legiju, nego na imena njegovih zajmodavaca”.

Prema dokumentima kojima raspolaže El Pais, tek nakon smrti Garze Medine i njegove sestre, koja je članica s Legijom povezane skupine Regnum Christi, sredstva iz poduzeća bit će vraćena Kristovim legionarima.