U Veseloj kod Bugojna, nekada Veseloj straži, Husein Smajić izgradio je kapelicu pored otkrivene srednjovjekovne crkve, javlja portal Nedjelja.

Husein je kapelicu nazvao „Crkva mira, ljubavi i poštovanja“, a na blagdan Gospe od Anđela 2. kolovoza svečano misno slavlje ondje je predvodio kardinal Vinko Puljić te je blagoslovio kapelicu.

Koncelebrirali su brojni svećenici iz Bugojna, Skopaljske doline, Kupresa, ali i drugih krajeva Bosne i Hercegovine te mnoštvo vjernika i drugih gostiju.

Nakon svetopisamskih čitanja, nadbiskup u miru uputio je prigodnu propovijed, na početku koje je naglasio kako će kapelom upravljati župa Bugojno, dok će u kripti biti muzejski prostor za izloške pronađene tijekom arheoloških iskapanja, a time će upravljati Smajić.

Kardinal Vinko Puljić i Husein Smajić/Foto: Nedjelja.ba

„Ova crkva nije dovršena. Ali je simbol. Crkva se trajno izgrađuje. Nema nikoga među nama da kaže ‘Ja sam dovršen’. Svi mi do kraja života trebamo izgrađivati svoju vjeru, svoje srce. Zašto Gospa od Anđela? To je blagdan prije Velike Gospe kada su vjernici shvatili da je Bog poslao anđele da je uznesu na Nebo. Zapravo, Velika Gospa, odnosno Uznesenje Marijino na Nebo je nama putokaz. I svi trebamo tamo doći. Makar baš ne volimo puno razmišljati o završetku svoga života. Međutim, sve nas to čeka i ne možemo to izbjeći“, kazao je kardinal Vinko među ostalim.

Uslijedio je sam čin blagoslova kapelice nakon kojega se obratio i Husein Smajić. „Zašto sam ovo učinio? Za ljubav ovog naroda. Za ljubav naše zemlje koja se zove Bosna i Hercegovina. Za ljubav jedinstva i za ljubav da se ne razdvajamo po nacionalnosti, nego da se poštujemo kao ljudi i ne budemo neka plemena. To sve činim za mir i poštovanje među ljudima. Tu je i naša kraljica Jelena Kotromanić – Gruba – jedina žena koja je bila vladarica Bosne. Nju je bosanska vlastela skinula s vlasti i zatočila ovdje u ovoj crkvi. Naša kraljica je čekala više od 600 godina da to otkrijemo. Njoj u čast smo podigli spomenik. Vjerujem da je pokopana tu. Slali smo pronađeni skelet u Ameriku na procjenu i dobili smo podatke kako je riječ o jedinoj ženi na tronu koja je vladala Bosnom“, kazao je Smajić.

Inače, u izgradnju cijelog kompleksa uloženo je desetak milijuna konvertibilnih maraka. Do realizacije je došlo nakon što je Husein Smajić na svom imanju tijekom izvođenja radova na izgradnji mini-hidroelektrane 2014. naišao na arheološke ostatke stoljetne crkve, javlja portal Nedjelja.

Crkva mira, ljubavi i poštovanja, bugojno, husein smajić

Foto: Nedjelja.ba