Posebni izaslanik pape Franje u Međugorju, biskup varšavsko-praški Henryk Hoser, dolazi u Bosnu i Hercegovinu u drugoj polovici ovoga mjeseca, a ne ovaj tjedan, potvrdili su naši izvori u biskupiji u glavnom gradu Poljske.

Podsjetimo, sredinom veljače objavljeno je da je Papa imenovao nadbiskupa ad personam i biskupa dijecezalnog varšavsko-praškog Henryka Hosera za svog posebnog izaslanika u Međugorje, a njegova je zadaća ispitati podrobnije pastoralne potrebe hodočasnika koji dolaze u to hercegovačko mjesto.

„Sveti Otac povjerio je dužnost svog specijalnog izaslanika u Međugorje nadbiskupu Hoseru. Njegova misija ima za cilj bliže upoznavanje tamošnje pastoralne situacije te potrebe vjernika koji tamo hodočaste te njegovo sugeriranje mogućih pastoralnih inicijativa za budućnost. Misija će imati isključivo pastoralni karakter. Predviđa se kako će nadbiskup svoju zadaću napraviti do ljeta ove godine”, stoji u priopćenju Svete Stolice.

Pojedini mediji objavili su kako je Hoser jučer trebao sletjeti u Sarajevo, a potom do konca tjedna ići u Međugorje. Međutim, prema našim informacijama nadbiskup svoje putovanje planira u drugoj polovici ožujka. Nejasno je koliko će dugo ostati u Međugorju.

Također, ispravimo još jednu polutočnu informaciju koja se pojavila u našim medijima nakon vijesti o skorašnjem dolasku Hosera u Međugorje. Poljski biskup doista jest bio poslan kao apostolski vizitator u Ruandu 1994. godine, ali njegov boravak u afričkoj zemlji nije bio povezan s tamošnjim ukazanjima Marije (koja su priznata 2001.), kako neki hrvatski mediji tvrde. Imao je službu vizitatora koji je praktički mijenjao apostolskog nuncija koji je napustio zemlju nakon tamošnjeg strašnog genocida 1994. Tamo je bio poslan kao palotinski redovnik koji je već proveo nekoliko godina na misiji u Ruandi.

Hoser je nedugo nakon objavljivanja Papine odluke o njegovu imenovanju dao razgovor za talijanski La Fede Quotidiana i tada ponovio kako njegova “misija” u Međugorje nema ništa s procesom provjere ukazanja Marije nego je isključivo pastoralne naravi.

“Moj je zadatak pastoralna situacija, a ne doktrinarne teme i ukazanja. Gledajući duhovne plodove, oni mi se čine pozitivni. Pod plodovima mislim na sudjelovanje u sakramentima, obraćenja, promjene u životu, pohađanje svete mise. Sve se to događa u Međugorju i mi to ne možemo negirati i zanemariti pastoralno”, rekao je Hoser.

Goran Andrijanić | Bitno.net