Najpoznatiji australski časopis posvećen vjenčanjima nalazi se pred gašenjem nakon što su njegovi vlasnici odbili u njemu pisati o istospolnim vjenčanjima.

Časopis White, koji izlazi već dvanaest godina, u vlasništvu je bračnog para Burrell koji su se našli u financijskim poteškoćama budući da su se brojni sponzori povukli iz njega. Razlog povlačenja je kampanja koju su pokrenuli LGBTQI aktivisti kako bi uništili časopis.

Sve je počelo kada je fotografkinja Lara Holz, lezbijka, postavila vlasnicima pitanje zašto ne govore o istospolnim vjenčanjima. Nakon što su Burrelli odgovorili kako to ne čine jer se „ne bave istospolnim vjenčanjima“, pokrenuta je kampanja na društvenim mrežama s oznakom #unveilyourvalues (otkrijte svoje vrijednosti).

Kritičari su zahtijevali od vlasnika Whitea da otvoreno kažu kako se zalažu za „diskriminaciju“ istospolnih parova. „Vlasnici časopisa White dužni su sa svojim kupcima i suradnicima biti u potpunosti iskreni vezano za svoju politiku bojkotiranja istospolnog braka, budući da je njihova tišina o tom pitanju zavaravajuća“, pisalo je u jednom tekstu upućenom protiv časopisa.

O cijeloj su se situaciji na svojoj stranici oglasili i Burrelli koji su naveli kako su njihov časopis, njegovi oglašivači i parovi koji su se u njemu pojavili, postali meta negativne kampanje. Kao posljedica toga brojni sponzori su iz straha prestali financirati časopis te su vlasnici zaključili kako „časopis White više nije ekonomski isplativ“.

U istoj su objavi objasnili i zašto se nisu željeli baviti istospolnim vjenčanjima:

“Časopis White oduvijek je bio sekularna publikacija, ali mi, kao njegovi vlasnici, smo kršćani. Nemamo nikakvu drugu agendu osim ljubavi. Nemamo želju stvarati društveni, politički ili pravni rat, koji dodatno dijeli ljude i čini više štete nego koristi. Za nas je vjera usidrena u ljubav bez osuđivanja”, napisali su Burrelli.

Ipak, osuđivanja nije nedostajalo od strane LGBTQI aktivista, koji su časopisu i njegovim vlasnicima ostavljali komentare poput „Toaletni papir“, „Religija ispunjena mržnjom nije prihvatljiva u 21. stoljeću“, „Dobro je čuti da je kršćanski homofobni časopis prestao s radom”, Vrijeme je za proslavu“ i slično.

Tako smo došli do paradoksalne situacije da pojedini pripadnici homoseksualne zajednice istovremeno sebe prikazuju kao žrtvu i koriste svoj status žrtve kako bi utjecali da ljudi ostanu bez posla kojim prehranjuju svoju obitelj.

Ivo Džeba | Bitno.net