RASPRAVA NA VRHOVNOM SUDU

Hoće li Meksiko zabraniti postavljanje jaslica na javnim površinama?

Prihvaćanje tužbe protiv grada Chochole pred Vrhovnim sudom moglo bi rezultirati sveopćom zabranom postavljanja vjerskih simbola na javnim površinama, što bi ozbiljno ugrozilo slobodu vjeroispovijesti u Meksiku.

Miodrag Vojvodić
Foto: Frente Nacional por la Familia

Foto: Frente Nacional por la Familia

Nakon što je tužba protiv meksičkog grada Chochole zbog izlaganja božićnih jaslica na javnim površinama dospjela pred Vrhovni sud, predsjednik Nacionalne fronte za obitelj Rodrigo Iván Cortés izrazio je zabrinutost da bi prihvaćanje tužbe moglo rezultirati sveopćom zabranom postavljanja vjerskih simbola, što bi ozbiljno ugrozilo slobodu vjeroispovijesti u Meksiku.

Nacrtom presude koji je pripremio sudac Juan Luis González Alcántara Carrancá, a o kojoj će se raspravljati i glasovati na Vrhovnom sudu, nastoji se prisiliti gradsko vijeće da se “ubuduće suzdrži od postavljanja vjerskih simbola na javnim površinama općine Chocholá”,

U izjavi za ACI Prensa, Cortés je upozorio kako je u Meksiku napadnuta vjerska sloboda, kritiziravši predsjednika Vrhovnog suda Artura Zaldívara Lela de Larreu, koji je slavio nedavnu dekriminalizaciju pobačaja u raznim meksičkim državama.

“Zabrana rađanja očito mu nije bila dovoljna, pa sada želi zabraniti i rođenje Isusa Krista”, kazao je Cortés, dodavši kako bi se u slučaju zabrane vjerskih simbola Meksiko vratio na vremena s početka 20. stoljeća kada je ustavom 1917., a potom i onim iz 1926. godine Katoličkoj Crkvi u Meksiku poništena pravna osobnost. Država je tada prisvojila sve crkvene posjede, zatvorila samostane i vjerske škole, prognala strane svećenike i ograničila broj domaćih svećenika- Svećenicima je zabranjeno nošenje svećeničke odjeće izvan crkvenog prostora, a za kritiziranje vlasti predviđena je zatvorska kazna, zabranjeno je polaganje redovničkih zavjeta, održavanje vjerskih slavlja na otvorenom, a na koncu zatvorena i većina crkava. Uslijedila je meksička La Cristiada, otpor kršćana prema sekularističkoj politici meksičke vlade protiv Katoličke Crkve okončana amnestijom iz 1929. godine. Nažalost, nakon proglasa amnestije ubijeno je nekoliko desetaka tisuća pobunjenika, a katoličko svećenstvo je desetkovano. Više o La Cristiadi možete pročitati na ovom linku.

Cortés je upozorio kako bi se eventualna zabrana odnosila i na Meksikancima vrlo drage svece i vjerske običaje.

“Gospa od Guadalupe, simbol koji povezuje većinu Meksikanaca, vjerski je simbol postavljen na mnogo javnih površina. Proslava svetog Jude Tadeje okuplja milijune ljudi”, podsjetio je Cortés.

Kako bi obeshrabrio Vrhovni sud od zabrane postavljanja vjerskih simbola, Cortés je potaknuo Meksikance da što prije postave jaslice, fotografiraju ih i fotografije objave na društvenim mrežama.

Objavljeno: 6. studenoga 2022.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.