VJERSKI PROGON

Hinduski ekstremisti napali kršćanske hodočasnike, posebno im zasmetao kip Djevice Marije

Policija je objavila kako su napadi mogli imati gore posljedice da nije došlo do njihove intervencije

Foto: AsiaNews

Skupina od 40 indijskih kršćana napadnuta je 18. kolovoza tijekom hodočašća.

Hodočasnici su putovali pješice iz savezne države Karnatake u marijansko svetište Gospe od Dobrog Zdravlja u gradu Velankanni, u saveznoj državi Tamil Nadu. Sa sobom su na kolicima vukli kip Djevice Marije ukrašen cvijećem, javlja AsiaNews.

Hodočasnike je napala skupina hinduskih radikala dok su prolazili kroz Natrampalli, mjesto udaljeno više od 300 kilometara od Svetišta. Radikali su kršćane optužili za prozelitizam, a posebno im je zasmetao Gospin kip koji su oskvrnuli objesivši oko njega “vijenac” napravljen od papuča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je za AsiaNews komentirao Sajan K George, predsjednik Globalnog vijeća Indijskih kršćana (GCIC), hodočasnike je “zlostavljala skupina od šest članova ekstremnog krila organizacije Hindi Munnani”, koja se bori za očuvanje hinduske kulture i religije.

“Napadači su tvrdili kako prolazak kršćanskih kipova nije dopušten kroz naseljeno mjesto”, rekao je Sajan.

Svetište Gospe od Dobrog Zdravlja, Velankanni/Foto: Sajanjs, Wikimedia Commons

Policija je dan nakon napada uhitila počinitelje, optuživši ih za zlostavljanje hodočasnika i kidanje postera sa slikama Isusa i Marije. Policija je objavila i kako su napadi mogli imati gore posljedice da nije došlo do njihove intervencije. Prema njihovim navodima, skupina kršćana ispočetka uopće nije htjela podnijeti prijavu.

“Šest sati smo ih nagovorali da pristanu”, objavljeno je.

U svetište Gospe od Dobrog Zdravlja godišnje hodočasti nekoliko milijuna vjernika. Hodočasnička sezona posebno je izražena pred blagdan Male Gospe, 8. rujna. Uoči blagdana, nekoliko dana (9 do 11, ovisi o izvorima) traje svečanost tijekom kojih na različitim događanjima sudjeluje više od 2 milijuna vjernika.

Napomenimo i kako u saveznoj državi Tamil Nadu, u kojoj su hodočasnici napadnuti, kršćani čine oko 6 posto stanovništva.

Tino Krvavica | Bitno.net

Objavljeno: 22. kolovoza 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi