Napadi na kršćane u Indiji posljednjih su godina sve učestaliji. Tijekom 2018. Godine prijavljeno je više od 450 incidenata među kojima su ubojstva svećenika, silovanja redovnica, napadi na crkve, spaljivanje Biblija, te različiti oblici fizičkog nasilja. Posljednji slučaj nasilja dogodio se u saveznoj državi  Jharkhandu, u mjestu Mundliju, kojemu je gotovo 500 hinduskih ekstremista napalo isusovačku školu sv. Ivana Berchmansa.

Kako prenosi Asia News, napadu je prethodila prepirka učenika i domaćih mladića smještenih u hosteli pokraj školske zgrade.

Tajnik škole o. Thomas Kuzhively kazao je kako se golema skupina naoružana štapovima, lancima, željeznim palicama, noževima i pištoljima pojavila pred školom, te najprije pretukla učenike iz Loyola hostela. Dvojicu učenika od smrti su spasile tri hrabre redovnice koje su zaustavile napadače, pomogle ozlijeđenim učenicima, te omogućile prolazak hitne pomoći koju su napadači htjeli zaustaviti. U želji da zaustavi i primiri napadače, ravnatelj o. Nobor Bilung pogođen je kamenom u glavu

Ekstremisti su se potom uputili prema školi, te porazbijali prozore, potrgali instalacije i uništili namještaj. Nakon divljačkog pohoda po školi, napadači su krenuli prema hostelu gdje su razbili nadzorne kamere i uništili klupe, stolce i oglasne ploče, te ukrali novac iz ravneteljeva ureda, a na koncu, i dalje nezadovoljni počinjenom štetom, pokušali su silovati redovnice. U međuvremenu je stigla policija, a nakon kratkog okršaja u kojemu je ozlijeđeno i nekoliko policajaca, gomila se razbježala.

„Sve je uništeno. Ne možemo otvoriti koledž“, kazao je o. Kuzhively koji je u službenom priopćenju izrazio nezadovoljstvo inertnošću lokalnih vlasti postavivši pitanje zašto osam dana nakon incidenta i dalje nitko nije uhićen. Počinjena šteta procijenjena je na 20 tisuća eura, a uprava škole incident je prijavila vladi Jharkhanda i predsjedniku Nacionalnog povjerenstva za ljudska prava, te Nacionalnom povjerenstvu za manjine.

Dodajmo kako je broj napada na nehinduiste u porastu od 2014. godine kada je Narendra Modi, čelnik nacionalne hinduske stranke BJP (Bharatiya Janata Party), postao premijerom Indije.

„Prvih pet godina s Narendom Modijem na vlasti bilo nam je vrlo teško. Bojimo se kako će idućih pet biti još gore“, kazao je neimenovani crkveni izvor za zakladu Pomoć Crkvi u nevolji.

Prema popisu obavljenom u Indiji 2011. godine, hindusi čine 79,8% stanovništva, odnosno ima ih 966 milijuna, muslimani nešto više od 14%, a kršćani oko 2,3%, odnosno 27 milijuna.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net