Hinduistički ekstremisti pretukli su osam svećenika te zapalili njihovo vozilo ispred glavne policijske stanice u gradu Bhopalu u Indiji.

Pretučeni svećenici bili su tamo kako bi posjetili trideset sjemeništaraca i dva druga svećenika pritvorena zbog navodnog pokušaja preobraćivanja nekršćana.

Jedan od dvojice pritvorenih svećenika rekao je da su posjetili obližnje selo kako bi pjevali božićne pjesme. Dok su pjevali, približila im se gnjevna rulja koja je počela izvikivati slogane protiv onoga što su smatrali pokušajem da preobrate hinduiste.

Jedan iz rulje je pozvao policiju koja je došla i privela svećenike i sjemeništarce, te ih zadržala pod zaštićenim nadzorom zbog straha da će biti napadnuti ako ih se odmah pusti, no unatoč zaštiti, hinduistički aktivisti su ih napali čim su stigli do postaje.

Nakon što su čuli vijest o uhićenju i napadima, osmero svećenika se zaputilo kako bi vidjeli trebaju li zadržani sjemeništarci kakvu pomoć. Tamo je i njih dočekalo oko stotinu ekstremista koji su ih počeli tući i zapalili njihovo vozilo.

Svećenik koji je bio među žrtvama napada požalio se kako su napadnuti na očigled policajcima koji nisu učinili ništa. Nakon što je njihovo vozilo bilo zapaljeno, svećenici su pobjegli u policijsku postaju kako bi se sklonili od daljnjih napada.

Velečasni Maria Stephen, glasnogovornik regionalnog biskupskog vijeća, naglasio je da ovakvi napadi otvaraju ozbiljno pitanje nedostatka vjerskih sloboda u dominantno hinduističkoj Indiji.

Indijski zakon zabranjuje pokušaje preobraćenja koji uključuju prijevaru, prisilu ili zavođenje, što je bio povod i ovim uhićenjima, koja su uz božićne pjesme bila potaknuta i optužbom jednog od mještana kako mu je ponuđeno 5000 rupija (65 dolara) da se obrati na kršćanstvo.

No tamošnji svećenik, velečasni Rony M., demantirao je da agresija na kršćane ima ikakve veze s kršenjem zakona, kazavši kako u zadnjih dvadeset godina na području na kojem su sjemeništarci uhićeni niti jedna osoba nije prešla na kršćanstvo. Prema njegovu mišljenju, riječ je o klasičnom progonu.

A da su kršćani u Indiji proganjani potvrđuje i činjenica kako je to četrdeset osmi zabilježeni napad hinduističkih ekstremista na njih u Indiji ovog adventa i šesto pedeseti ove godine.

Ivo Džeba | Bitno.net