Nakon što su ruske snage prošlog tjedna uhitile dvojicu grkokatoličkih svećenika, ukrajinski grkokatolički egzarhat Donjecka upozorio je da bi oni mogli biti žrtve mučenja i pozvao na njihovo trenutačno oslobađanje, prenosi Crux.

Uhićeni svećenici su o. Hieromonk Ivan Levystky i o. Bohdan Geleta koji godinama služe u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Berdjansku, okupiranom gradu u Zaporoškoj oblasti na jugoistoku Ukrajine

O. Levystky i o. Geleta optuženi su za “subverzivne” i “gerilske” aktivnosti koje uključuju posjedovanje oružja, municije i, izvještaji tvrde, “nepoćudnih” knjiga o ukrajinskoj povijesti.

Iz Donjeckog egzarhata već su ranije odbacili ove optužbe kao klevetničke, a sada upozoravaju da bi njihovi svećenici moglo biti žrtve mučenja:

“Pretpostavljamo da bi svećenici mogli biti mučeni kako bi od njih dobili priznanje o ‘čuvanju oružja’, za što su ih ranije optuživali predstavnici ‘uprave’ koju su postavile ruske trupe“, poručili su.

“Donjecki egzarhat osuđuje takve metode borbe protiv Crkve, koje su očito kršenje međunarodnog prava, posebice zakona i običaja rata, te zahtijeva trenutačno oslobađanje”.

Dodatnu zabrinutost predstavlja zdravlje o. Geleta budući da spomenuti pati od bolesti zbog koje mora uzimati posebne lijekove koji mu vjerojatno više nisu dostupni. Stoga trenutna situacija predstavlja „vrlo ozbiljan rizik za njegov život“, navodi se u priopćenju.

Iz Donjeckog egzarhata su pozvali „vlasti, javne organizacije za ljudska prava i mas medije da učine sve kako bi olakšali oslobađanje naših svećenika” te zamolili vjernike za molitvu.

Dodajmo ovome kako su rimokatolički i grkokatolički biskupi Ukrajine nedavno proglasili „Godinu milosrđa“ koja traje od 27. studenoga 2022. do svetkovine Krista Kralja 26. studenoga 2023., a  posvećena je iskazivanju solidarnosti s potrebitima, posebno onima koji su najviše pogođeni ratom.