Grammyjem nagrađeni svećenik s Floride oslobođen je optužbi za seksualno zlostavljanje nakon što je osoba koja ga je tužila odbacila optužbe rekavši da su bile proizvod “lažnog sjećanja”.

U pismu do kojeg je došao CNA, mjesni biskup Frank Dewane napisao je prošli tjedan župljanima Župe Presvetog Srca u Punta Gordi da “nema dokaza koji bi poduprli” optužbe da je vlč. Jerome Kaywell počinio seksualno zlostavljanje 2013. i 2014. godine.

Dewane je u siječnju obavijestio župljane da je biskupija “primila obavijest od odvjetničke tvrtke vezanu za optužbu za nedolično seksualno ponašanje” vlč. Kaywella. Incident se “navodno dogodio u zimu 2013./2014.”, rekao je tada biskup. Nakon što su protiv njega iznesene optužbe, svećenik je stavljen na administrativni dopust.

U svojem je pismu biskup Dewane rekao župljanima Presvetog Srca da je nedugo nakon toga navodna žrtva “povukla svoju optužbu”, a tužitelj je napisao ispriku i izjavio da je navodno seksualno zlostavljanje proizvod “lažnog sjećanja”.

Biskupija je i nakon toga nastavila istraživati slučaj u skladu s biskupijskom politikom, rekao je biskup. Nadzorni odbor naknadno se sastao u ožujku, “ispitao izvješće o istrazi i sve aspekte stvari” te “jednoglasno” zaključio “da nema dokaza koji bi potkrijepili optužbe”.

“Dijecezanski revizijski odbor preporučio je da se vlč. Kaywell vrati u službu”, napisao je Dewane. “Prihvatio sam njihovu preporuku i obavještavam vas da je vlč. Kaywell vraćen u službu, što trenutno stupa na snagu.”

“Stoga smatram da je stvar zatvorena i da je dobro ime vlč. Jeromea Kaywella vraćeno”, rekao je biskup.

Istaknuo je kako je tijekom cijelog procesa vlč. Kaywell “tvrdio da je nevin, navodeći da se ono za što je optužen nije moglo dogoditi”.

Vlč. Kaywell poznat je po tome što je prije nego što je postao svećenik imao glazbenu karijeru. Godine 1985. snimio je Grammyjem nagrađeni album “Let My People Go” s gospel grupom Winans. Zaređen je 1991. i od tada je izdao još dva albuma.