Gradsko vijeće Edinburgha odbilo je zahtjev za stvaranjem „tampon zona“ za molitelje ispred klinika za abortuse nakon što je posebno povjerenstvo ustvrdilo kako nema nikakvih dokaza da nazočnost onih koji mole izaziva stres kod žena koje dolaze u klinike.

Vijeće glavnoga grada Škotske formiralo je povjerenstvo nakon zahtjeva za udaljavanjem molitelja iz inicijative „40 dana za život“ s prostora oko klinike za abortus. Zahtjev je podnijela gradska zastupnica iz stranke Zelenih Claire Miller. Povjerenstvo su činili predstavnici gradskih vlasti kao i zdravstvenih institucija te policije.

Oni su zaključili kako nema „čvrstih dokaza“ da molitelji svojom nazočnošću smetaju ženama koje dolaze u kliniku i kako nema potrebe za mjerama koje bi molitelje spriječilo u molitivi na dosadašnjem mjestu. Vijeće je na temelju toga izvješća odbilo zahtjev, napominjući kako će ponovno razmatrati situaciju, ako to bude potrebno.

„Ovo je pobjeda zdravog razuma, slobode govora i svih onih ranjivih žena koji odabiraju ipak roditi svoju djecu uz našu pomoć“, rekao je Michael Robinson iz pro-life udruge SPUC.

Podsjetimo, prošle su godine zahtjevi za restrikcijama nad moliteljima odbijeni i u Londonu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Velike Britanije odbilo je upravo ovakav zahtjev britanskih liberalnih demokrata i laburista koji su svoju borbu protiv “agresivnih molitelja” započeli u zapadnolondonskom okrugu Ealingu.

U izjavi iz rujna prošle godine, ministar unutarnjih poslova Sajid Javid kazao je kako su gotovo sva okupljanja ispred klinika bila mirna, te da su pojedini primjeri uznemiravanja koje su zagovornici zabrane istaknuli u svojem prijedlogu rijetke iznimke.

“Ova zemlja ima dugu tradiciju slobode građanskog okupljanja i izražavanja stavova i to je nešto na što imamo pravo biti ponosni”, kazao je tada Javid.

Podsjetimo, stranka Pametno je tijekom prošlogodišnje i ovogodišnje molitvene kampanje u Hrvatskoj pokušavala zabraniti okupljanje molitelja, šaljući gradskim vlastima prijedloge o takvoj zabrani.

Prema dosadašnjim informacijama, niti jedan od prozvanih hrvatskih gradova na takve prijedloge neće reagirati i postupit će poput Edinburgha i Londona, dajući tako prigodu majkama koje razmišljaju o pobačaju da susretnu ljude koji su im spremni pomoći u njihovoj teškoj situaciji.

Goran Andrijanić | Bitno.net