Samostan

Američka međunarodna komisija za vjerske slobode u svom je godišnjem izvješću za 2017., objavljenom prošloga tjedna, izdvojila 28 zemalja u kojima se događaju različiti oblici kršenja vjerskih sloboda.

Zemlje koje ne poštuju vjerske slobode svrstane su u dvije kategorije, ovisno o razini problematičnosti situacije u njima.

U prvu kategoriju svrstane su zemlje, njih šesnaest, s najlošijim stanjem u pogledu vjerskih sloboda. To su mjesta u kojima se “vlade uključuju u, ili toleriraju, posebno teška kršenja vjerskih sloboda, odnosno one u kojima su ta kršenja sustavna, trajna i teška”.

U ovu su kategoriju uključeni: Mijanmar, Srednjoafrička Republika, Kina, Eritreja, Iran, Nigerija, Sjeverna Koreja, Pakistan, Rusija, Saudijska Arabija, Sudan, Sirija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Vijetnam.

Drugu kategoriju čine “zemlje u kojima je tijekom 2017. vlada bila uključena u, ili tolerirala, povrede vjerskih sloboda koje su ozbiljne i koje imaju barem jedan od elemenata ‘sustavnosti, trajnost i težine’”.

Ovdje spadaju: Afganistan, Azerbajdžan, Bahrein, Kuba, Egipat, Indija, Indonezija, Irak, Kazahstan, Laos, Malezija i Turska.

Treću, izdvojenu, kategoriju izvještaja čine posebno problematični nedržavni čimbenici u koje spadaju: Islamska Država, Talibani u Afganistanu i Al-Shabaab u Somaliji.

Među politikama koje na temelju izvještaja Komisija za vjerske slobode predlaže američkoj vladi je “prisiliti vlade zemalja da donesu nacionalne zakone i propise, koji uključuju pravila za registraciju vjerskih zajednica koja su u skladu s međunarodnim standardima za ljudska prava” i “prisiliti vlade na provođenje profesionalnih i temeljitih istraga – i procesuiranje počinitelja – incidenata sektaškog nasilja, terorizma i drugih kršenja vjerskih sloboda”.

U izvještaju stoji kako je za kršćane posebno teško stanje u Kini u kojoj crkve “doživljavaju povećana ograničenja i državni nadzor, uključujući kampanju za postavljanjem sigurnosnih kamera u crkvenim prostorijama”, Mijanmaru u kojemu se kršćanima često ne dopušta da “obavljaju bogoštovlje u svojim kućama”, te Eritreji u kojoj je policija “poduzela pretrage od vrata do vrata, te uhitila pojedince koji su se izjašnjavali kao pentekostalci ili evangelici, samo zbog njihove vjerske pripadnosti”.

Izvještaj komisije usredotočio se na tri teme: zagovaranje za oslobađanje pojedinih zatvorenika, ukidanje zakona protiv blasfemije koji postoje u barem 69 zemalja te pitanje žena i vjerske slobode.

Navedena je i želja za smanjenjem broja tzv. zatvorenika savjesti kojih je trenutno sedam, a među njima je i evangelički pastor Andrew Brunson koji je već dvije godine u kućnom pritvoru u Turskoj, zbog navodnog sudjelovanja u puču protiv turskog predsjednika Erdogana.

Ivo Džeba | Bitno.net