Biskup Leiria-Fátime António kardinal dos Santos Marto, obznanio je da će se 2021. hodočašće u Fatimu održati virtualnim putem zbog ograničenja u Portugalu uslijed pandemije koronavirusa, piše CNA, a prenosi portal Nedjelja.ba.

Kardinal je potaknuo vjernike da umjesto stvarnoga obave hodočašće u duhu. U pastoralnoj poruci naslovljenoj “Osam dana duhovnoga hodočašća u svetište Fatimu” objasnio je da njegova biskupa nije u mogućnosti zadržati hodočašća zbog potrebe da zaštiti “zajedničko dobro ljudskoga zdravlja”.

Rekao je da su mjere bolne te povećavaju čežnju vjernika da budu u svetištu i s ondje okupljenom zajednicom u molitvi kao nekoć.

Stoga je zatražio od vjernika da se velikodušno obvežu na „ovo izvanredno duhovno hodočašće u svetište Gospe Fatimske”, poručivši pritom kako je kroz kateheze pripremio djecu svoje biskupije da sudjeluju u njemu.

Kardinal je obećao da će moliti u samoći svetišta pod nogama Djevice Fatimske za okončanje “pošasti pandemije”.

“Posljednjeg dana ići ću u Fatimsko svetište, noseći vas sve u svom srcu i tamo ću moliti za vas i za okončanje pošasti pandemije, povjeravajući nas sve zaštiti Majke neba i našoj zaštitnici”, istaknuo je cardinal Marto pozvavši vjernike da sudjeluju u osam dana duhovnog hodočašća između 14. i 21. ožujka te napomenuo da će postojati video materijali objavljeni na društvenim mrežama biskupije Leiria-Fátima kako bi se vjernicima pomoglo u virtualnom hodočašću.