Nekoliko dana nakon što je upozorio na “brojne korake unazad” u katoličko-židovskim odnosima zbog reakcije Vatikana na rat Izraela i Hamasa u Gazi, glavni rimski Rabin u novom je intervjuu izrazio “veliko razočaranje” po istome pitanju, prenosi Crux.

“Židovska zajednica, i ne samo ona, vrlo je razočarana, da,” rekao je rabin Riccardo di Segni u intervjuu od 22. siječnja za talijanske novine Il Giornale.

“Postoji veliko razočarenje”, nastavio je di Segni. “Nadam se da je to jasno i da će se kriza riješiti.”

Di Segni koji služi kao glavni rimski Rabin još od 2001. godine, pet dana ranije na ’35. godišnjem danu razvoja dijaloga između katolika i Židova’ koji se održava pod pokroviteljstvom Talijanske biskupske konferencije požalio se na „regresivnu teologiju i značajno nerazumijevanje situacije“, otkako je 7. listopada Hamas izvršio napad na Izrael.

Di Segni je posebno naglasio “zbrku političkih i vjerskih izjava koje su nas ostavile zbunjene i uvrijeđene”, a one, prema rabinu, nisu došle samo iz Vatikana nego i iz drugih crkvenih izvora, uključujući latinskog patrijarha Jeruzalema.

Napominjući da je papa Franjo predsjedao posebnim danom molitve za mir na Bliskom istoku nedugo nakon izbijanja rata u Gazi, Di Segni je poručio katoličkim kolegama da “nemaju monopol na mir”.

“Svi žele mir, ali ovisi kakav”, rekao je. “Tko god čini zlo mora biti poražen, kao što se dogodilo s nacistima 1945. Ne možete samo prihvatiti ideju da je rat, sam po sebi, poraz za sve”, rekao je Di Segni, citirajući čestu misao pape Franje.

Glavni rimski rabin je ustvrdio da se ne može „na istu ravan“ stavljati „onaj tko trpi nevjerojatno zlostavljanje i onaj tko pokušava eliminirati podrijetlo i ponavljanje tog zlostavljanja.”

U svom nedavnom intervjuu za Il Giornale, Di Segni je izrazio nadu da će njegova kritika Vatikana i Katoličke Crkve pokrenuti razgovor.

“Dijalog je uvijek bio staza s preprekama, s trenucima poteškoća i problemima koje je treba prevladati”, rekao je.

“Meni se kršćanski svijet čini podijeljenim”, dodao je. “Nadam se da će moj prigovor potaknuti raspravu. Ove se podjele mogu prevladati, ali za to će trebati vremena.”